Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51049577    
Honlapkeszites

Horvát mûvelõdési intézetet avattak Tótszerdahelyen

A Mura-menti horvátság identitástudatát erõsítõ mûvelõdési intézetet avattak Tótszerdahelyen – számolt be Híradójában a Kanizsa Televízió.


Magyarországon minden horvátok lakta régióban létre kell hozni egy nemzetiségi intézetet. A 2014 novemberében megalakult új Országos Horvát Önkormányzat stratégiai tervének egyik lényeges pontja ez. Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnökétõl megtudtuk: „Vannak ilyen létesítmények Baranyában, Budapesten, Bács-Kiskun és Vas megyében, de az új ciklusban ez az elsõ. Nagyon rövid idõ alatt, talán január elején találkoztunk elõször a Zala Megyei Horvát Önkormányzat tagjaival, hamar megbeszéltük, hogy itt legyen Tótszerdahelyen, mégiscsak az itteni horvátság egyik központja ez a település. Õk választották meg a formát, amire nekik a legjobban szükségük van, és ami legjobban szolgálja az itten horvátok létét.”

A mûvelõdési intézet megalapítása Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõ szerint nemcsak a Mura-menti horvátok életében fontos mérföldkõ. „Nem szabad kihagyni azt a lehetõséget, amit a Mura összekötõ szerepe tud adni, a folyó innensõ és túlsó oldalán élõ embereknek. Legkönnyebben gazdasági együttmûködést úgy lehet kialakítani, hogy ha egymás nyelvét beszéljük. És kik alkalmasabbak erre az összekötõ kapocs szerepre, mint azok a horvátok, akik itt élnek a Mura innensõ oldalán, vagy éppen azok a magyarok, akik a Mura túlsó oldalán élnek. Ezért is fontos ez a kulturális intézmény, azon túl, hogy a horvát identitást tudja biztosítani az itt élõk számára.” - mondta Cseresnyés Péter.

Az intézet vezetésével az év végéig Vargovics Józsefnét bízták meg. „A horvát nyelv az, ami nagyon fontos számunkra. Hogy minél több fiatal, magasabb szinten beszélje, és ennek érdekében szeretnénk igény szerint a településeken megrendezni, beindítani a horvát nyelvû tanfolyamokat. Fiataljaink elõtt is nyitva állnak az országhatárok, de nem szabad megfeledkezni anyanyelvünk fontosságáról.” - vélekedik a megbízott vezetõ.

Az egyik legtermékenyebb magyarországi horvát irodalmárról, Blazsetin Istvánról elnevezett mûvelõdési intézetben a nyelvoktatás mellett hangsúlyos szerepet kap a nemzetiségi hagyományok ápolása, életben tartása, valamint kulturális programok szervezése is.
 

Kanizsa TV - Kanizsa2015-08-31 07:59:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül