Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51044609    
Honlapkeszites

Hat bemutató a zalaegerszegi Griff Bábszínházban

Hat bábszínházi produkciót mutat be a zalaegerszegi Griff Bábszínház a 2015/2016-os évadban - közölte a bábszínház igazgatója a társulat évadnyitó ülésén.


A mûsorban magyar és nemzetközi szerzõk mûvei, ezen belül klasszikus és kortárs mesék szerepelnek - közölte Szûcs István.
Az elsõ bemutató szeptemberben lesz, Lázár Ervin A legkisebb boszorkány címû meséjének bábszínházi változatában a társulat valamennyi tagja szerepel. Októberben Csoda és Kósza - a gödöllõi tanyán élõ lovak - történetét mesélik el bábszínházas eszközökkel. Még az idén színpadra állítják A három kismalac és a farkasok címû népmesét, az év utolsó bábszínházi elõadása pedig egy afrikai népmese lesz.
A következõ év februárjában Csukás István Pintyõke cirkusz, világszám címû meséjének feldolgozását mutatják be. Az évad jövõ év áprilisában Gimesi Dóra önéletrajzi ihletésû darabjával, az Istipisti és a kõvirágok címû produkcióval zárul - ismertette Szûcs István.
Szólt arról is, hogy az idén "tiszta lappal indul a bábszínház". Az elmúlt években "sikeresebb és kevésbé sikeres" idõszakok váltották egymást, gyakori volt igazgatóváltás, ezért szinte egyetlen vezetõ sem tudta "végigvinni azt az ötéves ciklust, amire a kinevezése szólt" - emlékeztetett a bábszínház februárban kinevezett igazgatója, hozzáfûzve, hogy a következõ idõszakban a szakmai munkában folyamatos fejlõdésre" számít.
A mottó - "Tiszta lappal" - jegyében hófehére festették a bábszínház elõterét, és majd az évad során, a bemutatókat követõen kerülnek az elõadásokat szimbolizáló díszítõelemek a falakra. A mûsorfüzetet is hófehér lapokra nyomtatták, a kiadványba "kívánságmadarakat" rejtettek, amelyekre a gyermekek ráírhatják a kívánságaikat, így remélhetõleg az évad végén több ezer madár "repül" a falakon - ismertette Szûcs István.
Megjegyezte, hogy az elõadások színvonalával már az elmúlt két évben sem volt probléma, amit az emelkedõ nézõszám is igazol. A zalai megyeszékhelyen és környékén tavaly a bábszínházba járó korosztály 70 százalékának - csaknem 3,6 ezer gyermeknek - bérlete volt az elõadásokra, reményeik szerint idén 4 ezerre emelkedik a bérletesek száma.
Az igazgató - a város ötéves kulturális koncepciójára utalva - beszélt arról is, hogy a tervek szerint új épületbe kerülhet a Griff Bábszínház. Az egykori megyei mûvelõdési központ felújítása után a régi színháztermet kapják meg, a 2017-es évad már az új épületben kezdõdhet el.

 

MTI - Kanizsa2015-08-30 07:34:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül