Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51044746    
Honlapkeszites

Megjelent a Magyar Helyesírás Szabályainak tizenkettedik kiadása

Alapvetõ változásokat nem tartalmaz a Magyar Helyesírás Szabályainak napokban megjelent, tizenkettedik kiadása, amelynek összeállítói igyekeztek könnyebben használható, rugalmasabb szabályzatot a felhasználók kezébe adni.


Az Akadémiai Kiadó által megjelentetett kötet elõszavában a szerkesztõk rögzítik, hogy a nyelv és a nyelvrõl alkotott felfogás változását a helyesírási szabályzatnak is követnie kell, a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottsága ezért látta szükségesnek, hogy áttekintse és megújítva közzétegye a magyar helyesírás szabályait tartalmazó kötetet.
A bizottság nem tartotta észszerûnek az írásrendszer nagyobb mérvû átalakítását, és megítélése szerint a beszélõközösség sem igényelt nagyobb mérvû változásokat.
A nagyobb rugalmasságra való törekvés célját szolgálja a szabálypontokban szereplõ kivételek számának csökkentése, a példaszavak esetében listák közlése, valamint egyes szabályok alkalmazásának választhatóvá tétele.
Az ingadozó kiejtésû h végû szavak -val, -vel és -vá, -vé ragos alakjait ezentúl kétféleképpen lehet írni, nem kötelezõ az elseje, elsejei szóalakok számjegyes írásakor a j-t kiírni, ahogy megengedõbb a szabályzat a három szóból álló, hat szótagnál hosszabb szavak kötõjelezésével és a bizottságok, rendezvények nevének írásával kapcsolatban is.
Nem változott az a szabály, mely szerint a toldalékolás következtében egymás mellé kerülõ három azonos magánhangzó kettõzött betûre egyszerûsödik (például orral), tulajdonnevek esetében azonban már nem lesz érvényesíthetõ (Mariann-nal, Tallinn-nak, Szerelmes szonett-tel).
Bizonyos közszavak (például Alperes, Eladó, Szerzõ) ezután nagybetûvel kezdhetõk hivatalos iratokban.
Bizonyos tárgynevek - nemzeti ereklyék, jármûvek, hangszerek, fegyverek, drágakövek - jellemzõje ezentúl a nagy kezdõbetûs írás.
A legfõbb változások egyike, hogy a tulajdonnevek toldalékolásában a képzõszerû utótagokat (-fajta, -féle, -szerû) nem úgy kell írni, mint a képzõket, hanem úgy, mint az összetételi utótagokat, az ésszerût felváltja például az észszerû.
Megújult a szabályzathoz csatolt szótár is, amelynek anyaga a legutóbbi kiadáshoz képest 8000 új szóval bõvült, míg az idõszerûtlenné vált elemek kimaradtak.

 

MTI - Kanizsa2015-08-30 06:30:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül