Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55357373    
Honlapkeszites

190 millió forint támogatás az autisták, fogyatékos emberek ellátására

A kormány döntése értelmében az autistákat, illetve a fogyatékossággal élõket ellátó, civil fenntartású intézmények két pályázat keretében 95-95 millió forint támogatást kapnak - jelentette be az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkára.


Czibere Károly tájékoztatása szerint a pályázatok keretében 37, illetve 71 intézmény nyert el támogatást, a folyósítás szeptember végén kezdõdik.
Az Egyenlõ Esélyekért Alapítvány lakotthonában tartott sajtótájékoztatón az államtitkár hangsúlyozta, hogy azokat a nem egyházi és nem állami fenntartású intézményeket kívánják segíteni, amelyek folyamatos mûködésükhöz nem tudnak stabilan forrást biztosítani. Kiemelte, hogy a támogatással a biztonságos háttérhez kívánnak hozzájárulni, a pályázatokkal szeretnék kiegyensúlyozni a civil fenntartású intézmények mûködését.
Czibere Károly jelezte: ebben az évben a második pályázat esetében jelentõsen emelkedett az egy intézményre jutó támogatás összege, "a támogatás reálértéke egy intézményre és egy fogyatékos emberre vonatkozóan jelentõsen növekedett".
Az államtitkár megjegyezte, hogy ha arra lehetõség lesz, akkor 2017-tõl egy új finanszírozási rendszer váltaná fel a pályázatit. Ez folyamatos támogatást tenne lehetõvé, s ezáltal még kiszámíthatóbbá tenné a mûködést - fogalmazott.
Szólt arról is, hogy a kormány az elõzõ ülésen elfogadta az országos fogyatékosügyi program intézkedési tervét.
Felidézte: a parlament tavasszal szavazta meg a programot, amely a 2014 és 2025 közötti idõszakra, középtávra határozza meg a kormányzati lépéseket, az intézkedési terv ennek a középtávú stratégiának a következõ négy évre szóló lebontása. Elmondta, ez meghatározza a prioritásokat a szociális szolgáltatások, a képzés, a foglalkoztatás, az egészségügy területén.
Czibere Károly közölte: mivel az intézkedési terv rendkívül komplex és számos ágazat együttmûködését igényli, a kormány döntött a fogyatékosügyi tárcaközi bizottság létrehozásáról, ez a koordinációs fórum végzi a kormányzati szintû összehangolást, az elsõ ülése szeptemberben lesz.

 

MTI - Kanizsa2015-08-28 05:54:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül