Ma 2023. 3 21.
Benedek, Bence, Miklós napja van.
Látogatók száma : 54760464    
Honlapkeszites

Balatoni sétát szervez Kádár János egykori villájába a Bupap

A Balaton partjára szervez túrát a Budapest Aszfaltprojekt (Bupap) augusztusban és szeptemberben, hogy bemutassák Kádár János egykori nyaralóját, valamint azt az elnöki villát, ahol többek között Fidel Castro és Nyikita Hruscsov is nyaralt.


A Balaton keleti kapujának nevezett Balatonaliga a századfordulón indult virágzásnak. A község legszebb tóparti részét 1948-ban a Magyar Dolgozók Pártja kisajátította, ettõl kezdve az MDP, majd az MSZMP pártüdülõjeként mûködött. Az egykori balatonaligai luxusüdülõ sajátos világát ligetes utcákon és a Balaton partján sétálva fedezhetik fel a túra résztvevõi, akik megnézhetik hol és hogyan nyaraltak a pártvezetõk és párttagok a zárt, fegyveres õrökkel védett területen - közölték a szervezõk az MTI-vel.
    A mai Club Aliga területén elõször az Aliga I. néven ismert területet lehet a séta keretében bejárni, ahova egykor csak a kivételezett párttagok kaphattak beutalót. Csonka Laura történész, a túra vezetõje ezt követõen az Aliga II. területét mutatja be, ezen a területen még elitebb réteg, a fõelvtársak pihenhették ki fáradalmaikat és élvezhették a tavat.
    Ezen a részen található Kádár János egykori villája, valamint az elnöki villa is, ahol többek között Fidel Castro és Nyikita Hruscsov is nyaralt.
    Kevésbé köztudott, hogy az elvtársak rendelkezésére állt egy kétszintes közösségi ház is, amelynek teraszáról teljes panoráma nyílt a tóra, ahová étellift vitte fel a szükséges frissítõket. Egy szinttel lejjebb hatalmas privát moziterem állt a vendégek rendelkezésére.
    A programot augusztusban két alkalommal, szeptemberben pedig egyszer szervezik meg. Az egész napos túra kedvezõ idõjárás esetén fürdõzéssel zárul.
    Részletek a www.bupap.hu oldalon olvashatók.
 

MTI - Kanizsa2015-08-19 06:34:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül