Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55399309    
Honlapkeszites

A hallgatás ára... - Marton István polgármester sajtótájékoztatója
A 145/2008. (IV.24) határozattal a testület egyhangú döntést hozott 2008-ban arról, hogy a kórház CT-jét a TIOP pályázat lehetõségeinek kihasználásával cserélik újra.

A május 27-én közgyûlés már arról tárgyalt, hogy a Kanizsai Dorottya Kórház CT készülékének cseréjét tartós bérlet formájában, a „tiopos” pályázat nélkül oldják meg.A testületi tagok számára készített nyomtatott anyaghoz csatolták azt a levelezést, amelyet dr. Tuboly Marianna és dr. Kovács József folytattak e tárgyban. A levelezésbõl kiderül, a jegyzõasszony tájékoztatást kért a beszerzésrõl, arról, milyen formában is képzeli el a kórház a korábbi készülék cseréjét. S teszi ezt annak tudatában, hogy van már egy érvényes határozat, egy egyhangú döntés arról, hogy a CT készülék cseréjét a TIOP keretein belül kívánja rendezni a város.

Vajon akkor miért van szükség erre a levélváltásra? Kitõl kapott megbízást erre? A levelezés nyomán születik meg az a határozati javaslat is, amely már az önerõs beszerzésrõl szól, de még nem tartalmazza a készülék maradványértéken való megvásárlását.
Májusban a jegyzõasszony egy szót sem szól az április 24-én született döntésrõl, és nem hívja fel a figyelmet, hogy az áprilisi, a korábbi határozat is él, és az új javaslat is megszületik. Már ekkor vétett a törvényesség ellen. A jegyzõasszony –tekintettel próbaidejére-májusban még gondosan ügyelt arra, hogy tájékoztatási kötelezettségének eleget tegyen, a leveleket becsatolta a képviselõk számára készített anyaghoz. Ám szóbeli tájékoztatást sem ekkor, sem a késõbbiek során nem ad arra vonatkozóan, hogy az általam a közgyûlésen javasolt változat, miszerint a készülék a futamidõ végeztével kerüljön a kórház tulajdonába ellentétes a vonatkozó jogszabályokkal abban az esetben, ha a kórház tartós bérlet formájában oldja meg a CT-készülék cseréjét.
A jegyzõasszony nem tudni miért: vagy tudatosan, vagy szakmai hiányosságok okán, de nem élt a törvényességi észrevétel lehetõségével, sem május 27-én, sem július 14-én, sõt a késõbbiek során sem. A jegyzõasszony mélyen hallgatott a közbeszerzési eljárás idején is, jóllehet tudta, hogy a testület határozatát maradéktalanul végrehajtani nem lehet, s akkor sem törte meg a hallgatását, amikor a szocialisták nyilvánosságra hozták, hogy a közbeszerzési értesítõben már az önkormányzati határozattal ellentétes- de a szabályozókhoz illeszkedõ- kiírás jelent meg.
Ma már nem lehet tudni, hogy a kellõ idõben adott tájékoztatás milyen hatással lett volna a késõbb meghozott döntésre, de azt igen, hogy a jegyzõasszony a hallgatásával nemcsak a törvényesség felett nem õrködött, hanem közvetett módos súlyos károkat is okozott a városnak.
Marton István polgármester


2009-05-11 13:19:59


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül