Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55350225    








Honlapkeszites

Pollenhelyzet - Figyelmeztetést adott ki a parlagfû veszélye miatt az Országos Közegészségügyi Központ

A parlagfû átlagos pollenkoncentrációja az elmúlt héten elérte azt a szintet, ami az arra érzékenyeknek már tüneteket okozhat, ezért az ország túlnyomó részére figyelmeztetõ jelzést adott ki az Országos Közegészségügyi Központ (OKK). Megkezdõdött a 2015-ös parlagfû szezon - írta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-hez eljuttatott közleményében.


Az ÁNTSZ felhívja a parlagfûre érzékenyek figyelmét arra, hogy - amennyiben eddig még nem tették meg - kezdjék el szedni gyógyszereiket. A most kiadott "figyelmeztetési" fokozatnál eggyel magasabb, elsõfokú riasztási szintnél a tüneteik állandósulnak, illetve erõsödnek. Így elõfordulhat tüsszögés, nátha-jellegû orrfolyás, enyhe fejfájás, könnyezõ szemek, torok viszketés, torok-köszörülés, a szem fáradékonysága, általános fáradtságérzet - emelték ki.
    Az OKK elõrejelzése alapján ezen a héten az ország egyes részein már elérheti a magas koncentrációt az átlagos pollenterhelés, számítani lehet az elsõfokú riasztás kiadására. A parlagfû szezon csúcsa - az idõjárástól függõen - az idén várhatóan augusztus utolsó két hetének valamelyikére esik majd - tették hozzá.
    A Parlagfû Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térképe szerint jelenleg az Alföld nagyobb részén a citromsárga, figyelmeztetõ jelzés van érvényben. Emellett a Dunántúlon csak a tatabányai mérõállomás környékén nem éri el a parlagfû pollenkoncentrációja a "figyelmeztetés" szintet. Az Északi-középhegység területén, illetve attól délre, egészen Szolnokig, illetve a Tisza vonaláig, továbbá a szegedi mérõállomás környékén sem kell még tünetekkel számolniuk a parlagfûre érzékenyeknek.
    A PPRR térképe a szezonban hetente frissül és a http://oki.antsz.hu/files/jelentesek/pprr/aktualis.pdf címen, illetve a www.facebook.com/tisztiorvos oldalon keresztül is elérhetõ. Az allergiások számára ajánlják továbbá a pollennapló vezetését, ahol jegyezhetik tüneteiket. Az Aerobiológiai Hálózat a tünetekhez kapcsolja a beteg tartózkodási helyéhez legközelebb esõ pollen monitorállomás adatait, így követhetõ a pollenterhelés és tünetek összefüggése. A magyar nyelvû honlap címe: https://www.pollendiary.com/Phd/hu/start - fejtette ki az ÁNTSZ közleményében.
    Mint felidézték: a PPRR összesen hét különbözõ színnel jelöli a parlagfû átlagos pollenkoncentrációját, ehhez tartoznak a figyelmeztetési, illetve a riasztási fokozatok. A jelenleg zöld színnel jelölt területeken a levegõben 1-9 pollenszemet észleltek, ami még nem okoz tüneteket. A citromsárga szín közepes koncentrációt jelöl, ami a 10-29 pollenszemet jelent légköbméterenként. Ez már enyhe tüneteket okozhat, a "figyelmeztetõ" jelzés tartozik hozzá. A 30 pollenszemet meghaladó koncentráció állandó tüneteket képes okozni, így e felett már az I. - III. szintû riasztások kiadására lehet szükség (a PPRR térkép ezekhez 6 különbözõ színt társít, a pollenterheléstõl függõen).
    A térkép a parlagfû pollenkoncentrációjának adott hétre jellemzõ, becsült országos eloszlásáról ad tájékoztatást, míg ennek egészségügyi szempontú megítéléséhez a riasztási kategóriák szín szerinti besorolása szolgál támpontul. Fontos megjegyezni, hogy a grafikus ábrázolás egy-egy térség átlagos pollenhelyzetének megítéléséhez ad viszonyítási alapot, azonban egy parlagfüves terület mellett elsétálva a megadott jelzés szerinti terhelés többszöröse érheti a szervezetet. Emellett az idõjárás szerepe is jelentõs: egy csapadékos idõszakot követõen pollenbõl is kevesebb van a légtérben - hangsúlyozta az ÁNTSZ.
 

MTI - Kanizsa



2015-08-14 06:08:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül