Ma 2023. 3 25.
Irén, Írisz, Lúcia napja van.
Látogatók száma : 54776867    
Honlapkeszites

Születésnapi ünnep és kenyérfesztivál a Göcseji Falumúzeumban

Népzenei programokkal, kirakodóvásárral, kenyérszegéssel készülnek augusztus huszadikára a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban: a szabadtéri kiállítóhelyen ezen a napon ünneplik a magyar államiság, az új kenyér és a falumúzeum születésnapját.


Kostyál László, a falumúzeum igazgatóhelyettese a csütörtöki programismertetõ sajtótájékoztatón elmondta, hogy az államalapítás napján a magyarság egységét és Szent István születésnapját ünnepli az ország. Hozzátette: a Göcseji Falumúzeum - az ország elsõ szabadtéri néprajzi kiállítóhelye - 1968. augusztus 20-án nyitotta meg kapuit, ezért a hagyományoknak megfelelõen ezen a napon ünneplik a skanzen születésnapját is.
Hozzáfûzte: Szent István-naphoz kapcsolódik a kenyér ünnepe is. A hagyományok szerint augusztus 20-án sütöttek elõször és szegték meg az új búzából készült kenyeret.
Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Zala megyei elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a NAK búzagyûjtéssel csatlakozott a falumúzeumi programsorozathoz. A gyûjtõpontokról - a tüskeszentpéteri raktárépületbõl, Muraszemenyérõl és a ságodi telephelyrõl - a felajánlott kenyérgabonát a tüskeszentpéteri malomba szállították, ahol már el is kezdõdött a 8 tonnányi búza õrlése - tette hozzá.
A liszt egy részét a Dévai Szent Ferenc Alapítványhoz, valamint a gyermekétkeztetéssel foglalkozó karitatív szervezetekhez juttatják el. Egy zsáknyi búzát postai úton juttatnak el Mohácsra, így augusztus 16-án, az országos összeöntéskor a zalai búza is bekerül majd abba a lisztbe, amelybõl a Magyarok kenyerét készítik el.
A zalai lisztbõl egyébként egy helyi pékség is megsüti a Magyarok kenyerét, a nemzetei egység jelképeként a sót az erdélyi Parajdról, a sóbányából hozott sóval ízesítik - mondta el Süle Katalin.
A frissen sült kenyeret augusztus 20-án a Göcseji Falumúzeumban tartott ünnepségen szegik meg. A program keretében délután ifj. Horváth Károly és Laposa Judit ad népzenei mûsort, majd a német származású Alexander Horsch és barátai lépnek színpadra. Négy év után ismét a falumúzeum vendége lesz a Hétrét együttes.
A nap folyamán íjász bemutatót, játszóházakat, kirakodóvásárt tartanak, bemutatják a kézmûves termékeket, emellett a Vöröskereszt szervezésében véradásra is lesz lehetõség.

 

MTI - Kanizsa2015-08-13 14:31:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül