Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51047966    
Honlapkeszites

Nyilvános hattyúgyûrûzés a Balatonon

Nyilvános hattyúgyûrûzést szervez a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Balaton partján augusztus 13-án és 14-én. Az akcióban a tóparton pihenõ érdeklõdõk is részt vehetnek.


Orbán Zoltán, az MME kommunikációs munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy már ötödik alkalommal szervezik meg a gyûrûzést, amelynek célja a madarak kóborlási szokásainak nyomon követése.
    Tájékoztatása szerint jövõ csütörtökön Balatonfüreden, Révfülöpön, Keszthelyen és Balatonmáriafürdõn gyûrûzik meg a hattyúkat. Pénteken pedig Fonyódon, Balatonbogláron, Balatonszárszón, Balatonföldváron, Zamárdiban és Siófokon fogják be a madarakat.
    A bütykös hattyú Magyarország õshonos madárfaja, amely a múlt században hazánkban szinte teljesen kipusztult. Az 1990-es években a visszatelepedésnek köszönhetõen megnõtt az egyedek száma, mára pedig a Balatonban évente 25-50 pár fészkel. Idén az átlagnál kevesebben vannak, különösen a déli parton, a fogyatkozás oka egyelõre nem ismert – mondta az MME kommunikációs munkatársa, megjegyezve, hogy a madarak befogása, gyûrûzése és megfigyelése többek között erre a kérdésre is választ adhat.
    A hattyúgyûrûzés igen látványosnak ígérkezik, hiszen szabad kézzel fogják be a majd három méteres szárnyfesztávú erõs és harcos hattyúkat – hangsúlyozta Orbán Zoltán.
    Az 5. Balatoni Hattyú Road Show pontos helyszíneit az MME honlapján (www.mme.hu) találhatják meg az érdeklõdõk.
 

MTI - Kanizsa2015-08-12 05:27:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül