Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408123    
Honlapkeszites

Emelkedik a hazai mézfogyasztás

Örömteli hír, hogy a hazai mézfogyasztás emelkedik, ami a méz esetében a tudatos táplálkozás fejlõdését és javuló jövedelmi viszonyokat tükröz – mondta Czerván György a XXVIII. Jászberényi Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó megnyitóján.


Az agrárgazdaságért felelõs államtitkár kiemelte: a Földmûvelésügyi Minisztérium folyamatosan szorgalmazza, hogy a hazai termékek legjobbika a lehetõ legrövidebb úton, idehaza találjon gazdára, a magyar fogyasztók asztalának kínálatát gazdagítsa, egészségét szolgálja. Czerván György hangsúlyozta, hogy a méhészeti ágazat továbbra sem veszített vonzalmából. Hozzátette: méhállományunk meghaladja az egymillió méhcsaládot, ami európai szinten Görögország után a 2. legnagyobb méhsûrûséget jelenti, és közel 20 ezer méhész foglalkozik ezzel a szakmával. Mézünk többségében a nyugatra fekvõ országok fogyasztóinak asztalára kerül – tette hozzá.
Ehhez kapcsolódóan az államtitkár szólt az ágazat eredményességére jelentõsen kiható Magyar Méhészeti Nemzeti Programról is. A 2013-2014. év a Program negyedik hároméves ciklusának elsõ éve volt, a forráskerete 2012-2013-as idõszak mintegy 1 milliárd forintjához képest bõvült, hiszen a 2013-2014-es évben 15 %-kal, azaz közel 300 millió forinttal nagyobb keret állt rendelkezésre – mondta el az államtitkár.
Czerván György arról is beszélt, hogy a Nemzeti Program forrásainak legnagyobb hányadát a varroa atka elleni gyógyszer és az azt segítõ cukortámogatás teszi ki, ez több mint 6700 pályázatot és 890 millió forintot jelent. A támogatás a méhészek számára 130 utánfutó 240 pergetõ vásárlását tette lehetõvé, és további 1400 darab kiseszköz szolgálja ma a méhészek segítését.
2016 augusztusától a Méhészeti Nemzeti Program jogszabályi háttere megváltozik, a korábbi jogcímek mellett a termékfejlesztést és a piacra jutást segítõ alprogramon is dolgozik az agrártárca. Az államtitkár a programon egybegyûltek elõtt méltatta azoknak a méhészeknek és méhészegyesületeknek munkáját, akik aktívan részt vettek 2014 novemberében a Mézes reggeli néven ismert szlovén kezdeményezésû programban, amely során a méhészek 68 helyszínen kóstoltattak mézet kisiskolásokkal, s beszéltek a méhek fontos szerepérõl az élet körforgásában.
 

FM Sajtóiroda - Kanizsa2015-08-08 07:07:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül