Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55389970    
Honlapkeszites

Megkezdték õszi vándorútjukat a fehér gólyák

Szokatlanul korán indult meg idén a madárvonulás: a GPS-GSM jeladóval ellátott fiatal fehér gólyák (Ciconia ciconia) közül a Garam névre keresztelt madár már Bulgáriában jár, a napokban pedig más példányok is megkezdték vándorútjukat – tájékoztatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) programkoordinátora az MTI-t.


Papp Ferenc elmondta, hogy bár sok fészekbõl még ki sem repültek a késõi kelésû fehér gólyafiókák, egyes fiatal madarak már meg is kezdték az õszi vonulást.
    "A fiatal madarakat Afrika felé az úgynevezett kajtár gólyák vezetik. Azokat a fiatal példányokat hívjuk így, amelyek második, harmadik vagy negyedik évesek, de költésbe még nem kezdtek" – mondta a szakember.
    Hozzátette: az MME munkatársai idén négy fiókát láttak el GPS-GSM adóval, ezek segítségével nyomon követhetõ a gólyák útja Afrikába. Elsõkén a Nógrád megyei Ipolyvecén jelölték meg a Garam nevû fiókát, amely korán ki is repült, majd július 30-án már megkezdte a vonulást. Elõtte a Garam folyó mentén töltött másfél hetet, majd a vonulás elsõ napján a szlovákiai Koszorús (Kosorín) falutól Nagykáta külterületéig repült csapatával, 175 kilométert megtéve. A madár innen a Bánáton keresztül folytatta útját, pillanatnyilag az Al-Duna mellett, Bulgáriában van.
    A Cseresznye nevû fehér gólya augusztus 3-án indult el dél felé. Ez a madár Mór város egyetlen gólyafészkében bújt ki a tojásból. Az itteni fiókák jelölését a Móri-árok Természeti Öröksége Alapítvány szervezte meg, Cseresznye jeladójának költsége adakozásból gyûlt össze. A madár elsõ vonulási napján 90 kilométert tett meg, a Sárvíz-völgyét követve jutott el a Duna mellé, Solt térségében állt meg – közölte a programkoordinátor.
    A másik két jeladós fiatal madár, Bátony és Rimóc egyelõre a fészek közelében tartózkodik, de mind többet kóborolnak, valószínûleg rövidesen õk is útra kelnek.
    "Az idei, száraz periódusokkal teli év nem kedvez a gólyáknak, így hamarosan minden, már felkészült fiatal nekivág a nagy útnak" - fogalmazott Papp Ferenc.
    A fehér gólyák – más nagy testû madarakhoz hasonlóan – nem vállalkoznak a Földközi-tenger átrepülésére. A németországi Weser folyótól keletre fészkelõk a Boszporusz környékén gyülekeznek, itt hagyják el Európát, majd Anatóliát keresztezve, a Közel-Kelet partvidékét követve érik el a Nílus-völgyét. Innen dél felé folytatják útjukat: a jeladóknak köszönhetõen az elmúlt két évben bebizonyosodott, hogy a madarak egy része a Száhel-övezetben telel, Szudánban és a Csád-tó vidékén. A Dél-Afrikáig vezetõ útvonalakat és a telelõterületeket már több mint száz éve ismerik a kutatók.
    

A jeladós madarak vonulási útvonalai itt követhetõk: http://www.satellitetracking.eu/inds/showmap/?check_214=214&check_211=211&check_212=212&check_213=213#
 

MTI - Kanizsa2015-08-05 06:49:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül