Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408209    
Honlapkeszites

Két állami szolgáltató társaság ellenõrzését fejezte be az ÁSZ

Az Állami Számvevõszék (ÁSZ) befejezte az állami tulajdonú Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) 2010-2013-as idõszakra kiterjedõ ellenõrzését, amely során egyebek mellett elszámolási hiányosságokat talált - közölte az ÁSZ az MTI-vel.


A tájékoztatás szerint a NÚSZ Zrt. vagyona a 2010. évi nyitó 64,9 milliárd forintról 2013. év végére 43,1 milliárd forintra csökkent, döntõen amiatt, hogy a gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetõ és fenntartó üzletágat 2013-ban átadta a Magyar Közút NZrt.-nek (MK NZrt.). A halmozott mérleg szerint a NÚSZ Zrt.-nek 18,5 milliárd forint vesztesége volt, amelynek egy része negatívan befolyásolta a költségvetési hiány alakulását - állapította meg az ÁSZ.
Az ÁSZ vizsgálata hiányosságokat tárt fel a szervezeti és mûködési szabályzatok megfelelõségével kapcsolatban, valamint megállapította, hogy a társaság leltározási szabályzata 2012. január 1-jétõl nem felelt meg a legalább háromévente mennyiségi felvétellel történõ leltározási kötelezettségnek. A számviteli politika 2013. július 1-jétõl nem tartalmazott az állami vagyon éves beszámolójának összeállításával és könyvvezetésével kapcsolatos részletes szabályokat, továbbá nem rendelkezett az egyetemes útdíjszolgáltatói és útdíjszedõi feladat számviteli szétválasztásának szabályairól - írja az ÁSZ.
A számvevõszék jelentésében kitér arra, hogy a társaság az Elektronikus Díjszedési Rendszert 2013. július 1-jétõl rendeltetésszerûen használatba vette, azonban a tárgyi eszközök közötti aktiválása nem történt meg, így az értékcsökkenés elszámolása elmaradt.
A NISZ Zrt. 2010-2013-ra kiterjedõ ellenõrzése során az ÁSZ megállapította: a társaság vagyona az ellenõrzött idõszakban 47,3 milliárd forinttal nõtt, 2013. december 31-én 55,6 milliárd forint volt. A társaság mérleg szerinti eredménye az ellenõrzött években pozitív volt.
Az ÁSZ vizsgálatának megállapítása szerint az önköltségszámítás nem támasztotta alá a NISZ Zrt. által nyújtott központosított informatikai és távközlési szolgáltatás, a kormányzati célú hírközlési szolgáltatás díjait. 2010-2011-ben az egyösszegû díjtervezés miatt nem volt megállapítható a közvetlen és a közvetett költségek, valamint a nyereség tervezett összege, 2012-2013-ban a díjakat üzleti tervek alapozták meg - olvasható a jelentésben.
A számvevõszék az ellenõrzés során megállapította: nem volt megfelelõ a NISZ Zrt.-nél a közszolgáltatási tevékenységek bevételeinek és ráfordításainak elkülönített elszámolása.
Az ÁSZ javaslatokat fogalmazott meg a NISZ Zrt. és a NÚSZ Zrt. vezérigazgatóinak, amelyekre a vezetõknek intézkedési tervet kell készíteniük.

 

MTI - Kanizsa2015-08-05 06:16:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül