Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55414961    
Honlapkeszites

DK: A belváros átépítésérõl és a készülõ sportcsarnokról

Horváth Jácint, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselõje e két témában osztotta meg maga-, illetve pártja álláspontját pénteki sajtótájékoztatóján.


A belváros-rekonstrukció pár nap múlva induló, soron következõ ütemének megvalósításával kapcsolatban elöljáróban felidézte: a támogatásról a döntés 2013. október 7-én született meg, így már több mint másfél év telt el azóta, hogy a projektre a forrás rendelkezésre áll, és csak most jutott el oda a városvezetés, hogy a kivitelezés augusztusban megindulhat.

- A kivitelezés megkezdését 2013-ban tavaly tavaszra ígérte akkor még Cseresnyés Péter polgármester, majd az többször módosításra került. A kivitelezésre az eredetileg tervezett 1,5 év helyett mindössze 4 és fél hónap maradt. Ráadásul az eredetileg hosszabb, de elviselhetõbb terhelést jelentõ lezárás helyett így ugyan rövidebb idõre, de az ott mûködõ vállalkozásokat és lakosokat jelentõsebben terhelve zárják le a Fõ utca jelentõs részét, ami a szeptemberi iskolakezdéssel megnövekedett forgalom miatt jelentõs közlekedési káoszt is okoz majd – fogalmazott Horváth Jácint, majd hozzátette:ha az elõzõ és a jelenlegi városvezetés valóban kiemelt figyelemmel és hozzáértéssel menedzselte volna ezt a projektet, akkor jelentõsen csökkenthetõ lett volna a forgalmi korlátozások okozta bosszúság és nem került volna veszélybe a projekt megvalósítása.

- A Demokratikus Koalíció szerint jelenleg legfontosabb feladat a projekt határidõre és jó minõségben történõ kivitelezése, de azután mindenképp szükséges a csúszásért a felelõsség megállapítása – szögezte le az önkormányzati képviselõ.

Majd áttért a multifunkciós sport- és rendezvényközpont (tervezett) kivitelezésére. Ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy a város közgyûlése épp’ pár napja döntött mindennek létrehozásáról.
- A sportközpontot azonban megépítése után a városnak kell fenntartania, üzemeltetnie, ami várhatóan évente 50-100 millió Ft-ot is igényel Kanizsa költségvetésébõl – állította.

A majdani fenntartás költsége pedig nagymértékben függ a csarnok méretétõl – folytatta Horváth Jácint - amit alapvetõen meghatároz a befogadóképessége. Az elõterjesztés 3.000 fix ülõhellyel számol, és nem mérte fel azt, hogy hasonló méretû városok ugyanilyen létesítményeinek milyen a kihasználtsága és az üzemeltetése. Jóval nagyobb városok rendelkeznek hasonló méretû multifunkciós sport- és rendezvényközponttal, melyek kihasználása ott is problémát jelent jelenleg. A mobil, kihúzható lelátókkal bõvíthetõ csarnokok is alkalmasak nemzetközi sportesemények rendezésére, és a fix ülõhelyek száma, így a csarnok mérete is csökkenthetõ, amivel együtt csökkenhetnek a fenntartás költségei.

Mint elmondta, a DK abban reményben támogatta az elõterjesztést, hogy a tervezés során optimalizálásra kerül a csarnok mérete, és annak fenntartása megfelelõ kihasználtság mellett ne jelentsen a jövõben túl nagy pénzügyi terhet a városra.

Kanizsa2015-07-31 10:47:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül