Ma 2023. 9 30.
Jeromos, Honória, Hunor napja van.
Látogatók száma : 56006543    
Honlapkeszites

Teltházas Jazz Klub a Móriczban
Az elmúlt csütörtökön egyenesen New Yorkból érkezett a Móricz Zsigmond Mûvelõdési Ház színpadára a GILFEMA együttes. A zenekar dobosa a jazz kedvelõi körében népszerû Német Ferenc egyébiránt zalai születésû. A Liszt Ferenc Zeneakadémia elvégzése után tanulmányait a Berklee College of Music-on folytatta. Tanulmányai végeztével egyre mélyebben beépült New York jazzéletébe. Hamarosan olyan világsztárokkal lépett színpadra, mint Herbie Hancock és John Patitucci. Csütörtökön Lionel Louke gitáros, énekes és Massimo Biolcati bõgõs társaságában adott nagysikerû koncertet Németh Ferenc, akit a trió múltjáról, jelenérõl, jövõjérõl kérdeztünk.

- Bostonban találkoztunk idestova tíz éve. A Berklee-re jártunk valamennyien, majd Los Angelesbe kerültünk. Akkor egy nagyobb zenekarban már együtt játszottunk, elkezdtünk saját kompozíciókat írni. Talán azért is sikerült egyedi hangzásvilágot teremtenünk, mert mindhárman egymástól távol esõ zenei kultúrából érkeztünk. Lionel Nyugat-Afrika ritmus és dallamvilágát hozta, Massimo félig olasz, félig svéd, tehát önmagában is színes egyéniség. Így aztán az eltérõ zenei világaink a jazzben, azon belül is az improvizációkban ötvözõdnek. Zenénken persze az elmondottakon kívül a klasszikusok hatása is tetten érhetõ. Talán nem túlzok, ha azt mondom, saját zenénk, stílusunk van. Ezzel a zenével nagyon sok koncertet adunk szerte a világban. Most is egy koncertsorozat részeként lépünk fel Nagykanizsán. Így jutottunk el a jelenbe. Természetesen a jövõben is zenélni szeretnénk. Ezen belül koncertezni, lemezeket készíteni, hiszen ez az életünk.

- Eljutottunk a lemezig, amely ha jól tudom ebben a felállásban az idén jelent meg. Tekintsük a mai estét egy lemezbemutató koncertnek?
- A mai zenei anyag a 2005-ben megjelent GILFEMA lemez folytatása. A +2 címet nemcsak azért viseli, mert a második lemezünkrõl van szó. Ezen a korongon két vendégfúvós is szerepel, akiknek hiányát ma este Bacsó Kristóf hivatott enyhíteni. Ez a zenei anyag az elmúlt években bekövetkezett zenei fejlõdésünket, tágabb hangzásvilágunkat tükrözi.
- Bacsó Kristóf szaxofonos a meglepetés bónusz ma estére a zenekartól?
- Õ nagyon régi barátom már. A Berklee növendéke volt szintén, de ezen kívül sok minden összeköt minket. Ha itthon vagyok, kölcsönösen játszunk egymás zenekarában. A nemrégiben megjelent lemezén is közremûködöm.

Czene Csaba


2009-05-04 08:54:34


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül