Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55388643    
Honlapkeszites

A holokauszt roma áldozatairól emlékeztek meg

A holokauszt roma áldozatairól emlékeztek meg a Vár úti Roma Holokauszt Emlékmûnél. A beszédeket követõen a meghívottak kegyeleti koszorúkat helyeztek el. A megemlékezés közös gyertyagyújtással zárult.

Ahogy Lendvai Ferenc, a Nagykanizsa Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke beszédében kiemelte, idén a holokauszt 71. évfordulójára emlékezünk.


– A holokauszt elmúlt századunk legsúlyosabb következményekkel járó tragédiája. Az a folyamat, amely egyes emberek, népek a társadalomból való törvényi kirekesztésétõl a haláltáborok gázkamráiig szedte áldozatait, nem kímélte a magyarországi cigányságot sem – mondta az elnök. Hozzátette, a nagykanizsai Cigány Holokauszt Megemlékezésen minden év augusztusának elején emlékezünk, mert Auschwitzban 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra több mint háromezer cigány származású embert végeztek ki a tábor felszámolása miatt.
– Gyászunk nem csak a múltnak szól, hanem a jövõnek is, hogy a rasszizmus és a fajgyûlölet ne indítson el olyan folyamatot, amely újabb emberek kivégzéséhez vezet. Soha többé – hangsúlyozta Lendvai Ferenc.
– A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy néhány óra leforgása alatt több mint háromezer roma embert gyilkoltak meg – mondta Tóth Nándor alpolgármester. Hozzátette, erkölcsi kötelességünk az õ emléküket fenntartani, hogy a jövõben ilyen soha meg ne történjen.

Vajda László, a Zala Megyei Közgyûlés nemzetiségi tanácsnoka elmondta, kell beszélni a 71 éve történt „szörnyûségekrõl”, hogy a mai fiatalok is tudjanak róla.
Teleki László, országgyûlési képviselõ (MSZP) hangsúlyozta, hogy jelent és jövõt építeni csak a múlt ismeretében lehet. Az 1944-ben történtek jelzés értékûek – monda a képviselõ. Hozzátette, Nagykanizsa büszkélkedhet azzal, hogy évrõl-évre jobb és baloldal együtt emlékezik meg a történtekrõl, és azt üzeni, nem ismétlõdhet meg újra. Majd az aktuális kérdésekrõl beszélt. Ezt követõen a meghívottak kegyeleti koszorúkat helyeztek el a Roma Holokauszt Emlékmûnél és közös gyertyagyújtással emlékeztek.

Kanizsa
 

További képek a galériában.2015-07-30 13:15:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül