Ma 2023. 3 21.
Benedek, Bence, Miklós napja van.
Látogatók száma : 54760778    
Honlapkeszites

Anna-bál - Szombaton tartják a 190. balatonfüredi Anna-bált

A 190. Anna-bált rendezik szombaton Balatonfüreden az Anna Grand Hotel termeiben és kertjében, a bál elõestéjén, pénteken a hagyományoknak megfelelõen idén is lesz szívhalászat a Balatonban.


A szombat esti bál fõvédnöke Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, díszvendége pedig Balatonfüred új kulturális partnere, Komárom lesz. Idén a 18 éves lányok közül Balatonfüredrõl 9, a település testvérvárosaiból pedig 21 fogadta el a meghívást a bálra.
A hagyományoknak megfelelõen az Anna-bál elõestéjén, pénteken idén is lesz szívhalászat a Balatonban, ahol a Jókai motoros hajó fedélzetérõl hálókkal próbálják a résztvevõ lányok a vízen lebegõ, fából készült szíveket kihalászni. A szívhalászat fõdíjasa kísérõjével a jövõ évi Anna-bál vendége lesz. Azokat, akik nem tudnak kihajózni, péntek este a parton Szívhalászók címmel zenés lampionos látványszínházi est várja - közölték a szervezõk az MTI-vel.
A báli menet szombaton a Vaszary-villa kertjébõl indul. Itt kerülnek a bálozók nyakába a herendi porcelánszívek, amelyek idén a Balaton szíve fantázianévre hallgatnak és kék festésükkel a tó színére, a szív jelzõvel pedig az esemény rangjára utalnak.
A bálra a díszvendégekkel együtt mintegy ötszáz fõt várnak, az 50-70 ezer forintos jegyek már hónapokkal ezelõtt elkeltek. A nyitótáncot idén is a Magyar Állami Operaház balettmûvészei táncolják.
A bálozókat az Anna Grand Hotelban mintegy 80, zömében nyolcfõs asztal várja, amelyeken a vacsorát kék Apponyi-mintás porcelánban tálalják. Az idei Anna-bálon mintegy 75 millió forint értékben 3500 darab porcelánt biztosítanak az étkezéshez.
A 190. Anna-bál menüjén a tradíciókhoz hûen négy fogás szerepel. A hideg elõétel kékre sült vöröstonhalsteak feketekenyér chipssel, gyümölcspárlatos salátával és chilis mangóchutney-val, valamint tokaji aszúban marinált illatos kacsamáj rebarbara krémmel, mandulás tésztával és orchideával díszített mézes vilmoskörtével.
Ezután szarvasgombás royallal és házi metélttel készült vadkacsalevest tálalnak. A fõétel zöldspárgás gyöngytyúkmell grillezett zöldségekkel, konfitált malaccsászár karamellizált mogyoróhagymás gánicával, valamint kenyérkéregben tálalt mangalicaszûz sült paprikás kecskesajt pralinéval. Desszertként diós-narancsos trüffelgolyót, mákos körtepudingot, valamint epres piskótaágyon rosé boros fehér csokoládémousse-t tálalnak fel.
A hagyományok szerint a résztvevõk közül a közönség szavazza meg a 15 legszebb lányt, majd a szûkített mezõnybõl szakmai zsûri választja ki a bál szépét és udvarhölgyeit, akiket este fél tizenkettõkor mutatnak be. Õk vasárnap délelõtt tíz órától a Kisfaludy Színpadon is megjelennek, majd lovas huszárok kíséretében sétakocsikázásra indulnak a városban.
Az Anna-bál szépe Viktória-mintás Herendi vázát, udvarhölgyei pedig Rothschild- és Apponyi-mintásat kapnak ajándékba.
Az elsõ Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg késõbbi férjével, Kiss Ernõ huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával.
Az Anna-bál alkalmából Balatonfüreden kulturális programok is várják az érdeklõdõket: az Operafüred keretében a Magyar Állami Operaház mûvészei tartanak elõadásokat a Gyógy téren, gálamûsorral egybekötött prímásversenyt is rendeztek.

MTI - Kanizsa2015-07-24 08:51:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül