Ma 2023. 5 28.
Emil, Csanád, Vilmos napja van.
Látogatók száma : 55311921    
Honlapkeszites

Ilyen veszélyeket rejteget a klíma

A nyári kánikulában nagy megkönnyebbülés, ha végre hûvösebb, klimatizált helyen tölthetünk némi idõt. Elõnyei mellett azonban a légkondicionáló helytelen használata esetén számos kellemetlen tünetet, sõt komolyabb betegségeket is okozhat. Az alábbiakban a legnagyobb hévízi hotel reumatológus fõorvosa ad tanácsot azzal kapcsolatban, milyen tünetekre figyeljünk, és hogyan kerüljük el a ma már gyakorinak tekinthetõ klímabetegséget.


Nyáron jó szolgálatot tesznek a klímaberendezések, hiszen segítenek elviselni a tikkasztó hõséget. Túlzott melegben ugyanis lelassulunk, szervezetünknek több energiára van szüksége alapfeladatainak ellátásához is. A legtöbb helyen ma már klimatizálják a tereket: irodaházakban, autókban, éttermekben, de sok lakásban is mindennapos a légkondicionáló használata nagy melegben.
Fontos tudnunk azonban, hogy a légkondicionálás egészségügyi problémákkal is járhat. Dr. Major Zoltán, a hévízi NaturMed Hotel Carbona fõorvosa szerint gyakori tünet a torok és az orrnyálkahártya kiszáradása. Érdemes figyelnünk arra is, ha megfájdul a fejünk, vagy szédülünk, hiszen ezek a kellemetlenségek is eredhetnek a helytelen klímahasználatból. Bár elsõre nem gondolnánk, a szemünkkel kapcsolatos problémákat is okozhatja a légkondicionáló. Elõfordult például kötõhártya-gyulladásos eset, de a kontaktlencse viselõknél is jelentkezett már panasz, szemszárazság a klíma miatt. Nemcsak a hideg és a száraz levegõ, hanem a felületesen tisztított berendezés miatt terjedõ baktériumok is okozhatnak légúti panaszokat.
Az említett tünetek, betegségek mellett a klíma sokszor az ízületeinket sem kíméli. A közvetlen hideg levegõ hatására ugyanis ízületi fájdalmak és gyulladások alakulhatnak ki, ami mozgásszervi elváltozásokhoz vezethet. Dr. Major Zoltán szerint sokan érkeznek hozzájuk légúti problémákkal és nyak-vállövi fájdalmakkal, amely tüneteket a klímaberendezés is okozhatja. A reumatológus hangsúlyozza, hogy amíg nem alakul ki komoly baj, a szövetek elváltozását megfelelõ kezeléssel és tornával helyre lehet állítani, a gyulladás kezelése viszont már egy hosszadalmasabb folyamat. Ebben az esetben jó megoldást nyújthatnak a termálvizes fürdõzések, illetve a sókamra, az inhaláció és a Bemer mikroérterápia is.
Tippek a klíma helyes használatához
Tisztítsuk rendszeresen a berendezést
Fontos szabály, hogy rendszeresen, a gyártó utasításai szerint tisztítsuk ki a légkondicionálót, legyen az autóban vagy más beltéri helyiségben. Szükség esetén vegyük igénybe szakember segítségét, aki például az aktuálissá váló szûrõcserére is felhívhatja a figyelmünket.
Ne állítsuk túl hidegre a klímát
Benti ülõmunkához a 22-23 Celsius-fok ideális, ennél hidegebbre ne állítsuk a klímát. Egyébként is érdemes a kintihez képest csak 5-8 Celsius-fokkal hûvösebbre álltani a benti levegõ hõmérsékletét.
Szellõztessünk
Mivel a légkondicionáló a benti levegõt forgatja, ezért használata mellett rendszeresen szellõztetni kell és biztosítani, hogy friss levegõ kerüljön a helyiségbe.
Ne közvetlenül a testre irányítsuk a levegõt
Ha tehetjük, ne közvetlenül a klíma által kifújt levegõ irányába üljünk. Állítsuk a fúvókákat vagy a terelõket más irányba, így a hideg levegõ csak közvetetten jut majd el hozzánk.
Ha szükséges, öltözzünk fel
Ha légkondicionált helyen dolgozunk, vagy vásárolunk, érdemes magunkkal vinni egy vékony pulóvert, hogy védekezni tudjunk a meghûlés ellen.

termalfurdo.hu - Kanizsa

 2015-07-24 06:07:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül