Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353467    
Honlapkeszites

Befejezte a tavalyi választásokra fordított közpénzek ellenõrzését az ÁSZ

Befejezte a tavalyi választások lebonyolítására fordított 17,3 milliárd forint felhasználásának ellenõrzését az Állami Számvevõszék (ÁSZ), a jelentés szerint a pénzek elköltése - a feltárt hiányosságok ellenére - döntõen célhoz kötött, szabályszerû volt - közölte az ÁSZ a hírportálján.


A www.aszhirportal.hu beszámolója szerint a számvevõszék a jogszabályban elõírt kötelezettségének eleget téve ellenõrizte a 2014. évi országgyûlési képviselõk, az Európai Parlament tagjai, valamint a helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati képviselõk és a polgármesterek választására fordított pénzek felhasználását, 2013. június 21-étõl az önkormányzati választásokat követõ elszámolási idõszak végéig.
    Az ellenõrzésben a Nemzeti Választási Iroda, valamint 26 kiválasztott területi és helyi választási iroda, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala és az Igazságügyi Minisztérium volt érintett.
    Az ÁSZ megállapította: a parlamenti, az európai parlamenti, az önkormányzati és nemzetiségi választások pénzügyi tervezése, a választásra biztosított források elosztása és az elõirányzatok kezelése a jogszabályoknak megfelelõen történt. A pénzek felhasználása - a gazdálkodási és ellenõrzési jogkörök gyakorlásánál feltárt hiányosságok ellenére - döntõrészt célhoz kötötten történt.
    Az összegzés szerint az országgyûlési választáson az elszámolásokat a választási szervek elkészítették, azonban a jogszabályban elõírt tartalmi követelményeket és elszámolási határidõt nem minden esetben tartották be. A pénz felhasználásának és elszámolásának utólagos - szervezeten belüli - ellenõrzésérõl a választási szervek többsége gondoskodott.
    Az európai parlamenti választásra fordított pénzek felhasználásának ellenõrzése a közbeszerzési értékhatárt elérõ beszerzések esetén nem tárt fel jogszabálysértõ gyakorlatot. Az elszámolásokat az ellenõrzött szervezetek az elõírt tartalommal - a jogszabályi határidõt néhány esetben túllépve - elkészítették. A területi választási irodák a helyi választási irodák többlettámogatási igényeinek felülvizsgálatánál szabályszerûen jártak el. A pénzeszközök felhasználásának és elszámolásának utólagos ellenõrzésérõl az ellenõrzött szervezetek többsége gondoskodott.
    Az önkormányzati választásra fordított pénzeszközök felhasználásának ellenõrzése során az ÁSZ megállapította, hogy az elszámolásokat az ellenõrzött szervezetek az elõírt tartalommal elkészítették, a jogszabályban elõírt elszámolási határidõt azonban nem minden esetben tartották be. A pénzeszközök felhasználásának és elszámolásának utólagos ellenõrzésérõl a választási szervek többsége gondoskodott.
    A számvevõszék utóellenõrzés keretében értékelte az elõzõ, 2010-es országgyûlési, valamint önkormányzati és nemzeti, etnikai kisebbségi képviselõ-választás ellenõrzése során megfogalmazott javaslatok hasznosulását is, ennek keretében a közigazgatási és igazságügyi miniszternek címzett javaslatok hasznosulását a jogutód szervezetnél, az Igazságügyi Minisztériumnál ellenõrizte.
    Az azóta eltelt idõszakban bekövetkezett jogszabályi változások miatt négy korábbi javaslat megvalósítása okafogyottá vált. Egy javaslat hasznosítása megtörtént, a pénzügyi tervezés egységes elveinek meghatározására vonatkozó javaslatot azonban nem hasznosították - olvasható az ÁSZ jelentésének összefoglalójában.
 

MTI - Kanizsa2015-07-24 05:49:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül