Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55414729    
Honlapkeszites

A szódabikarbóna a kertben is kincset ér

A kertünkben végzett legnagyobb mûveletekben, talán szükség van a modern technika vívmányaira, de a kisebb, mindennapos teendõknél érdemes költségkímélõ alternatívákat keresni – írja a sokszinuvidek.hu internetes oldal.


Az egyik ilyen alternatíva a szódabikarbóna használata a kertben. Mutatjuk, mire jó!
 

Gombaölõ
Keverjünk össze 4 teáskanál szódát 4-5 liter vízzel, hogy egy házi készítésû gombaölõ szert kapjunk, amely legalább olyan hatékonyan mûködik, mint néhány, a boltban vásárolt, ám de azoktól olcsóbb, ráadásképp kevesebb vegyszert és a méreganyagot tartalmaz, mint azok.
 

Édesíti a paradicsomot
Mivel csökkenti a talaj savtartalmát, ezáltal édesíti a paradicsomot. 5 liternyi vízhez tegyünk 2 evõkanál szódabikarbónát és ezzel locsoljunk.
 

Káposztahernyó ellen
Keverjük össze egyenlõ mennyiségû szódabikarbónát és a lisztet, majd a keveréket a növényekre (mint brokkoli, káposzta) szórjuk. Ez a keverék elpusztítja káposztahernyókat anélkül, hogy ökológiai katasztrófát csinálnánk a kertben.
 

Kézmosás
Amikor bejöttünk a kertbõl nem árt kezünket meg mosni. Csakhogy vannak olyan, zömében növényi anyagok, melyek szinte beeszik magukat bõrredõinkbe és a szappan legfeljebb egy kicsit elmaszatolja. A megoldás egy kis szóda használata kézmosó gyanánt és már is meg is oldottuk a gondot. Csak alaposan mossuk le, és ne felejtsük el a krémes bõrápolást sem.
 

Talajminõség javítása
Ha a kerti talajunk savanyú, akkor a locsoló vízbe keverjünk egy kis szódát, és ezzel billentsük helyre a kémhatást.
 

Házi indikátor
Ellenõrizzük kertünk talajának kémhatását. Öntsünk egy kis vizet a talajra. Erre most szórjunk szóda-bikarbónát. Ha szemmel jól láthatóan reakcióba lép, pezseg, akkor talajunk savanyú, pH értéke alacsony.
 

Csigariasztás
A csigák nagy pusztítást tudnak végezni a kertben. Szórjunk kevés szódabikarbónát a védendõ növények köré.
 

A rózsát megvédi a lisztharmattól
Hozzávalók:
-          7 evõkanál szódabikarbóna
-          csipetnyi rovarriasztó szappan (ez a fajta rovarölõ szer nem, vagy csak nagyon kis mértékben jelent veszélyt az emlõsállatokra)      
-          20 liter víz
Pár naponta szórjuk be a növényeket. Ha esetleg úgy tapasztaljuk, hogy némelyik növény érzékeny rá, csökkentsük a sûrûséget heti egyre.
 

Kültéri szagelszívás
Ha a komposzt szagos, tegyünk ellene. Egy hintõ mozdulat a tetejére és a szóda megakadályozza bizonyos savak felhalmozódását, és így a szagok egy részétõl már meg is szabadulunk.
Persze valljuk meg, tökéletes végeredményünk így sem lesz, de ha komposztról beszélünk, nem is várható.
 

Ráncfelvarrás cserepes növényeknek
A cserepes virág elültetése elõtt hozzáadhatunk a talajhoz egy vékony réteg szódát, így eredményesen ki tudjuk kitolni az életkorát.
 

Madáritató
Ha madáritatónkat ki szeretnénk tisztítani, de mégsem vegyszerrel, akkor jó szolgálatot tesz a szódás nagytakarítás.
Elsõ lépésben távolítsuk el környéken ólálkodó cicánkat, és egy megnedvesített rongyot mártsunk szódába. Ezzel súroljuk le a foltokat és öblítsük le.
 

Hangyariasztás
A hangyákkal minden kertész megvívja a maga kisebb-nagyobb csatáit. Keressük meg a bolyt, de lehetõleg ne lépjünk bele.ne lépjünk bele. Öntsünk szódát a bolyba, ha pedig hatást fokozni akarjuk, a szóda után félórával öntsünk ecetet.
A szódabikarbóna egy nagyon hasznos, természetes hatóanyag, ettõl sokkal több felhasználási módja is akad. Érdemes kipróbálni!

sokszinuvidek.hu - Kanizsa2015-07-21 06:22:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül