Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55396057    
Honlapkeszites

Solymász bemutató
Gasztonyi Dániel solymász tartott bemutatót szombaton délután a hagyományok találkozópontja alcímet viselõ város napi rendezvénysorozat keretein belül. Mint ismeretes a solymászatnak hagyománya van hazánkban. A bemutatóra meghívott solymászt arról kérdeztük, hogy milyen indíttatást érzett az vadászat õsi formája iránt?

- Tizenhárom éve foglalkozom ragadozó madarak idomításával. Vadász családból származom. Négyéves koromban már érdeklõdéssel figyeltem a különbözõ ragadozó madarakat. Mindig egyre közelebb akartam kerülni hozzájuk. Aztán most négy éve sikerült is, mivel fõállású solymász lettem.

- Meg lehet ebbõl élni?
- Igen, mivel nem csak a bemutatókból áll a solymászat. Igaz iskolákban az oktatás részeként is tartok bemutatókat. Filmekben, reklámfilmekben gyakran kapok felkérést. Egyébiránt ez a ragadózó kitûnõen alkalmas rágcsálók irtására, különbözõ vadak elriasztására. Az országban csak hárman foglalkozunk aktívan solymászattal.
Nekem ez lett az életem, nem is tudnék nélkülük élni.
- Védett madárról van szó. Nem jelent ez hátrányt?
- A jogi szabályozások elég szûkteret adnak nekünk. Igaz nem vagyunk sokan, akik rendszeresen vadászunk, ám az érdeklõdés annál nagyobb. A természetvédelmi törvény csak a solymászok számára teszi lehetõvé, hogy ilyen madarakat tartsanak, idomítsanak, tenyészthessenek. Ez kizárólagosan hagyományápolás céljából történhet.
- Többféle sólyom létezik. Az Ön birtokában hány fajta van?
- Kerecsensólymom nincs. Ezt az elõbb említett törvény nem teszi lehetõvé.
- Egy ilyen bemutatón a madarak tudásából mennyit lehet szemléltetni?
- Az mindig a helytõl függ. Itt elég behatároltak a lehetõségek, egy szabadabb helyen látványosabb, sokszínûbb lenne a bemutató. Egy igazi sólyomreptetéshez szûk ez a tér, ám egy solymásznak mindig alkalmazkodnia kell a területhez és a rendezvény típusához. Ennek függvényében választom ki a madarakat is.
- A zaj a tömeg nem zavaró a madarak számára?
- Amint látszik is nem nagyon zavartatják magukat.
- Sokat kellett õket fegyelmezni?
- Fegyelmezni kell, de nem úgy, mint más állatot. Itt kifejezetten csak pozitív megerõsítésekkel, ingerekkel érhetünk el eredményeket.
Czene Csaba


2009-04-28 09:39:25


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül