Ma 2023. 3 24.
Gábor, Karina napja van.
Látogatók száma : 54773813    
Honlapkeszites

Fatemplom fesztivált rendeznek Magyarföldön

Az adományokból, felajánlásokból emelt ökomenikus fatemplom felszentelésének ötödik évfordulója alkalmából fesztivált rendeznek július 17. és 19. között a Zala megyei Magyarföldön.


A péntek estétõl vasárnap délig tartó rendezvénysorozat keretében a templomban szakrális elõadásokat, irodalmi estet, ünnepi mûsort tartanak, míg a szabadtéri színpadon zenei produkciók váltják egymást - mondta el Gryllus Dániel, Kossuth-díjas zeneszerzõ, a fesztivál egyik szervezõje kedden Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeum fatemplomában tartott sajtótájékoztatón.
A fesztivál a Technikai Szünet szabadtéri koncertjével kezdõdik el az Õrségben, majd a Snétberger Quartet hangversenyével folytatódik a nagyszínpadi program, azt követõen pedig Tompos Kátya és Hrutka Róbert lép színpadra. A szabadtéri program zárásaként a Hot Jazz Band ad koncertet.
A fatemplomban Lázár Balázs és Tallián Marianne Piros ruhában, szerelemben címmel mûsorát nézheti meg a közönség, Rátóti Zoltán pedig Becze Gáborral a Köztünk marad címû legújabb lemezébõl mutat be dalokat.
Gryllus Dániel beszélt arról is, hogy az Õrség egy másik településén, Nagyrákoson a templomfesztivállal párhuzamosan, július 18-án tartják a Völgyhídi Vásárt. Magyarföldön viszont zömében este zajlanak az események, ezért a szervezõk úgy döntöttek, hogy a Kaláka gyermekkoncertjét a nagyrákosi vásárban mutatják be.
A fatemplom fesztivál szombaton a késõ délutáni órákban szabadtéri programokkal folytatódik: az Apnoé világzenét játszik a nagyszínpadon, fellép Szalonna és Bandája, valamint a PASO együttes. Koncertet ad a Kaláka, többek között Szabó Lõrinc, Arany János, Kányádi Sándor verseket énekelnek.
A fatemplomban Szirtes Edina Mókus és vonósnégyese, valamint Gryllus Samu lép fel. A késõ esti órákban szakrális eseménnyel zárul a nap: Szolga csak egy van, az Isten címmel Fabiny Tamás püspök és Gryllus Dániel Weöres Sándor költõ, mûfordító, drámaíró emlékét, verseit idézi fel.
Vasárnap a Magyar Honvédség Légierõ Zenekara ad térzenét, majd a régió egyik kiemelt eseményének számító fesztivál ökomenikus istentisztelettel fejezõdik be.
A fatemplom öt évvel ezelõtt épült fel Magyarföldön. Az ország különbözõ pontjairól érkeztek adományok, sokan kétkezi munkájukat adták a templomépítéshez - emlékeztetett Rátóti Zoltán.
A templom felavatása óta minden esztendõben háromnapos ünnepet tartanak az Õrség szívében. Mint ahogy összefogás nélkül nem épülhetett volna templom Magyarföldön, a fesztivál sem mûködhetne, ha nem motiválná évrõl évre az ünnepi élmény átélésének a szándéka - fogalmazott a színmûvész.

 

MTI - Kanizsa2015-07-16 06:43:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül