Ma 2023. 3 21.
Benedek, Bence, Miklós napja van.
Látogatók száma : 54760962    
Honlapkeszites

Jubileumi búcsút rendeznek a Krisna-völgyben

Idén 20. alkalommal rendezik meg a Krisna-völgyi Búcsút Somogyvámoson; a pénteken kezdõdõ jubileumi ökofesztiválra különleges programokkal is készülnek a 270 hektáron elterülõ somogyi ökofalu Krisna-tudatú lakói.


A háromnapos idei búcsú kiemelt témája a környezetvédelem lesz: számos természetbarát praktikával ismerkedhetnek meg az érdeklõdõk, bepillantva a hívõk mindennapi életvitelébe is. Szombaton és vasárnap egy-egy tûzceremóniával kísért, védikus-indiai esküvõ részesei is lehetnek a látogatók.
A füst- és alkoholmentes, családbarát rendezvényen lesz egyebek közt íjászat, lovashintózás, szalmalabirintus, kisállat-simogató, pantomimtanítás, indiai ruhabörze, trópusinövény-vásár, fûszerhasználati tanácsadás, vegán fagylalt és kürtõskalács. A kertészek helyben termesztett, frissen szedett biozöldségeket árulnak. Az érdeklõdõk külön kiállításon ismerkedhetnek meg a híres hawaii virágfüzérek alapját adó virággal, a frangipánival, és megtudhatják azt is, mire használják az ökrök erejét az ökofaluban.
A Valóság Show sátorban mindenki kipróbálhatja, milyen "krisnásnak" lenni. A nagyszínpadon zenés-táncos produkciók, jóga- és harcmûvészeti bemutatók követik egymást. Az étteremsátrakban az indiai, a mediterrán és a magyar konyha vegetáriánus fogásait mutatják be, továbbá biobüfé és ételkóstolók várják az érdeklõdõket.
A hagyományos magyar népi értékek is bemutatkoznak a búcsúban, ahol a több tucatnyi kiállító egy része bepillantást is nyújt a mesterségek fogásaiba is.
Fodor Kata, a közösség sajtófelelõse az MTI-nek elmondta, hogy a Krisna-völgy egy saját iskolával rendelkezõ, 150 lakosú, önellátó, ökogazdálkodást folytató településrésze Somogyvámosnak, amely évrõl évre több látogatót fogad. Tavaly mintegy 30 ezer vendég érkezett hozzájuk, akiknek egyharmada volt zarándok.
A Krisna-völgy több mint 270 hektáros területével Európa egyik legnagyobb ökofaluja, ahol a közösséget összetartó legfõbb érték a lelki élet gyakorlása, a vallásosság - mutatott rá Fodor Kata, hozzátéve, hogy a hinduizmus ezen ágához tartozó Krisna-hitnek a világon mintegy 600 millió követõje van. A Somogy megyei Krisna-völgyrõl azt tartják, hogy tökéletes mása Krisna születési helyének, az indiai Vrindávana falunak, ezért szent helyként tisztelik, ahova folyamatosan érkeznek hívõk és zarándokok Európából, Oroszországból, sõt Indiából is.
A pénteken kezdõdõ búcsú részletes programját a http://bucsu.krisnavolgy.hu/ oldalon találhatják meg az érdeklõdõk.

 

MTI - Kanizsa2015-07-16 06:13:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül