Ma 2023. 3 24.
Gábor, Karina napja van.
Látogatók száma : 54772268    
Honlapkeszites

Hatnapos fesztivált rendez Balatonfüred a 190. Anna-bál köré

Hatnapos fesztivált szervez a 190. Anna-bál köré július 21. és 26. között Balatonfüred.


Bóka István, Balatonfüred polgármestere az eseményrõl hétfõn tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az Anna-bál Balatonfüred legjelentõsebb társadalmi-kulturális rendezvénye, emellett egész Európa egyik legrégebbi bálja. A bállal a reformkori hagyományok õrzése a legfontosabb cél.
Idén a 18 éves hölgyek közül Balatonfüredrõl 9, a település testvérvárosaiból 21 fogadta el a meghívást a július 25-i bálra. Az est folyamán a hagyományoknak megfelelõen a közönség szavazza meg a 15 legszebb lányt, közülük szakmai zsûri választja ki a bál szépét és udvarhölgyeit - tette hozzá.
A 190. Anna-bál szépét és udvarhölgyeit a hagyományok szerint a bál másnapján, vasárnap délelõtt lovashuszárok kíséretével sétakocsikázáson mutatják be a nagyközönségnek.
Bóka István közölte: sikeres kísérlet volt több napos programot rendezni az Anna-bál köré, az elmúlt évek során bebizonyosodott, hogy több ezren kísérik figyelemmel a rendezvényeket. Az idei programok közül kiemelte az Operafüred elõadásait, amelyeket idén július 23-án, 24-én és 26-án tartanak a Gyógy téren a Magyar Állami Operaház mûvészeinek közremûködésével, valamint a július 21-én kezdõdõ prímásversenyt is, amelynek gálamûsorát másnap este tartják szintén a Gyógy téri nagyszínpadon.
A II. Lavotta János Cigányprímás versenyrõl szólva Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes prímása emlékeztetett arra, hogy a Hagyományok Házával közösen szervezett kétnapos prímásversenyt páros években népzenei, páratlanokban cigányprímások számára írják ki. A versenyen 16-35 év közötti, klasszikus cigányzenei hagyományt követõ hegedûsök indulhatnak, akiknek egy kötelezõ és egy szabadon választható, öt-ötperces versenyszámot kell elõadni.
A hagyományoknak megfelelõen a bál elõestéjén, július 24-én idén is lesz szívhalászat a Balatonban, ahol a Jókai motoros hajó fedélzetérõl hálókkal próbálják a részt vevõ hölgyek a vízen lebegõ fából készült szíveket kihalászni. A szívhalászat fõdíjasa kísérõjével a jövõ évi Anna-bál vendége lesz.
A bál szépének egy Viktória-mintás, elsõ udvarhölgyének egy Rotschild-mintás, míg a második udvarhölgynek egy Apponyi-mintás serlegvázát készít a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. A vacsorát kék Apponyi-mintás porcelánban tálalják, az idei Anna-bálon mintegy 75 millió forint értékben 3500 darab porcelánt biztosítanak az étkezéshez - közölte Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója.
A 190. Anna-bál díszvendége Balatonfüred kulturális testvérvárosa, Komárom lesz.
Az elsõ Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az Anna-naphoz legközelebb esõ szombaton rendezett balatonfüredi bálok, ahol a bálkirálynõt 1862 óta aranyalmával is jutalmazzák, hamar országos hírûvé lettek. Az egykoron neves személyiségeket - mint Széchenyi István, Wesselényi Miklós, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór, Blaha Lujza - vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdõdött. Színhelye elõbb a Balaton étterem volt, 1957-tõl pedig a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel.

MTI - Kanizsa2015-07-15 08:24:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül