Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319215    
Honlapkeszites

NAV: a fuvarozók az adóhivatal hivatalos ekáer weboldalát használják!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felhívja az elektronikus közútiáruforgalom-ellenõrzõ rendszert (ekáer) használó adózók figyelmét, hogy bejelentésekre, valamint tájékozódásra kizárólag a NAV hivatalos ekáer weboldalát (www.ekaer.nav.gov.hu) használják - hívja fel az érintettek figyelmét az adóhatóság.


A NAV csütörtöki tájékoztatása szerint az egyéb internetes oldalakon elérhetõ kalkulátorok téves tájékoztatást adhatnak például a bejelentési kötelezettségrõl.
Példaként a NAV egy jóhiszemûen eljáró bútorgyártó cég esetét említi, amelynek szállítmányát a NAV pénzügyõrei ellenõriztek Hegyeshalomnál. A jármû Németországból szállított hatezer kilogramm bútorlapot egy magyarországi telephelyre. A pénzügyõrök megállapították, hogy a fuvar ekáer bejelentése nem történt meg.
A vevõ arra hivatkozott, hogy az interneten elérhetõ ekaer.hu oldalon található kalkulátort használta, ahol megadta a szállítmány adatait és azt az eredményt kapta, hogy "nincs ekáer bejelentési kötelezettsége". Ezért nem tette meg a bejelentését.
A NAV hangsúlyozza: csak akkor nem tartozik az elektronikus közútiáruforgalom-ellenõrzõ rendszer hatálya alá a közúti fuvarozással járó tevékenység, ha ugyanazon feladótól ugyanazon címzett részére ugyanazon útdíj-köteles gépjármûvel egy fuvarozás keretében szállítandó nem kockázatos termékek együttes bruttó tömege nem haladja meg a 2500 kilogrammot és azok együttes adó nélküli értéke pedig nem több 5 millió forintnál. A rendelet együttes feltételként jelöli meg, hogy a súlyadat, valamint az érték összeg nem lépheti túl a megadott határokat.
A szállított hatezer kilogramm bútorlap így egyértelmûen ekáer köteles, tekintve, hogy az áru súlya meghaladja a mentességi feltételként meghatározott 2500 kilogrammos határt. A mulasztás miatt az adóigazgatási eljárás folyamatban van, természetesen a NAV az eset összes körülményét vizsgálja - jelezte a NAV.

 

MTI - Kanizsa2015-07-09 12:28:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül