Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55350466    
Honlapkeszites

A kis- és középvállalkozások mától pályázhatnak kapacitásbõvítésre

Mától nyújthatják be a mikro-, kis- és középvállalkozások konkrét fejlesztési elképzeléseiket a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében megjelent két, a versenyképességet javító, kapacitásbõvítést támogató felhívásra - tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelõs államtitkára az MTI-t.


"A vállalkozások már nagyon várták ezeket a pályázati felhívásokat, így nagy érdeklõdésre számítunk" - mondta.
A két felhívás keretösszege összesen 85 milliárd forint.
A vállalkozások modern eszköz- és gépparkok, valamint fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására, a versenyképesség feltételeinek megteremtésére és fenntartására összesen 65 milliárd forintos keretösszegbõl nyerhetnek támogatást. A "Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bõvítése" címû felhívásra fõként a feldolgozóiparban tevékenykedõ vállalkozások jelentkezhetnek; 50 és 500 millió forint közötti vissza nem térítendõ támogatást nyerhetnek el.
A "Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbõvítõ beruházásainak támogatása" címû pályázaton összesen 20 milliárd forintból a vállalkozások fejlõdésének, piaci pozíciójának erõsítésére, munkahelyek megtartását eredményezõ beruházások támogatására és a helyi gazdaság megerõsítésére nyílik lehetõség - tájékoztatott Rákossy Balázs.
Ezen a pályázaton 5 és 50 millió forint közötti vissza nem térítendõ támogatáshoz juthatnak a vállalkozások. Itt fontos, hogy a szabad vállalkozási zónákban - 10 milliárd forint keretösszegben - megvalósuló kapacitásbõvítõ fejlesztések esetén a feldolgozóiparon kívül más ágazatokban, így például a szolgáltatóiparban megvalósuló fejlesztésekre is felhasználhatóak a források - hívta fel a figyelmet az államtitkár. A szabad vállalkozási zónán, illetve a Közép-magyarországi régión kívül megvalósuló beruházások esetén szintén 10 milliárd forint áll a fejlesztésben, növekedésben érdekelt vállalkozások rendelkezésére - fûzte hozzá.
Rákossy Balázs emlékeztetett: a kormány a pályázati eljárási rendszert nagymértékben egyszerûsítette, gyorsabbá, átláthatóbbá és pályázóbaráttá tette, ezzel is elõsegítve, hogy a vállalkozások lehetõség szerint külsõ segítség igénybevétele nélkül is sikerrel pályázhassanak.
A most megnyíló beadási lehetõséget megelõzõen már elérhetõek voltak a pályázatok online kitöltõ programjai, így a támogatást igénylõk elõzetesen megismerkedhettek a pályázati felülettel, hogy felkészülten adhassák be támogatási kérelmüket. Korábbi tájékoztatásában a Miniszterelnökség is hangsúlyozta, hogy a pályázati rendszer a technikai újítások révén jelentõsen egyszerûsödött. A pályázók által nyújtandó adatok száma például a korábbi 600 adatmezõrõl a felére csökkent.
Bevezették továbbá az egyszeri adatbekérés elvét, ami azt jelenti, hogy ha a támogatások kezelésében érintett szervezet a pályázótól, kedvezményezettõl egy bizonyos adatot egyszer már bekért, akkor azt az adott projekt kezelésében érintett más szervezet már nem kérheti be, hanem a monitoring rendszerbõl kell lekérdeznie. Biztosították az e-aláírásos hitelesítést is a kedvezményezettek számára, továbbá a teljes pályázati folyamat elektronikus lett, így akár munkaidõn kívül is tudnak adminisztrálni a kedvezményezettek.

 

MTI - Kanizsa2015-07-09 07:57:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül