Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408760    
Honlapkeszites

Magyarkanizsa - Hungarikum utca a Kanizsa Feszten

Bátorítani kell a fiatalokat arra, hogy a közügyekben érdemes részt venni, határon túli magyarként is be lehet kapcsolódni a magyar és az európai uniós közéletformálásba. Gondolatban túl kell lépni a határokon, és Kárpát-medencében kell gondolkodni - mondta el Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelõs helyettes államtitkár a délvidéki Magyarkanizsán megrendezett Kanizsa Feszten, a hungarikum utca megnyitóján.


A hungarikum és helyi értékek utcájában a helyi hagyományõrzõ egyesületek, civil szervezetek mutatkoztak be. A szervezõk meghívták a térségre jellemzõ kézmûves mesterségek képviselõit is, akik helyben bepillantást engedtek, hogyan is készülnek a termékeik. Szakáli István Loránd megnyitó beszédben rámutatott: a hungarikum törvény a nemzetben való gondolkodás része. A hungarikum törvény megléte jól példázza, hogy lehet bátor nemzeti törvényeket hozni. Maga a törvény teljes egészében a magyarságról szól, éljenek azok bárhol a világon.
A hungarikum törvényhez a magyar kormány csak a kereteket adja, a hangsúly igazán a települések alapkezdeményezésein van. A törvény megalkotása óta kibontakozó hungarikum mozgalom Magyarországon egy igazi sikertörténet, de sokat kell még azért dolgozni, hogy ez a határokon túl is ugyanilyen eredményes legyen. Nemrégiben elkészült a hungarikum törvény módosítása, ettõl többek között azt is várjuk, hogy a határon túli értékgyûjtõ mozgalmak is élénküljenek. Azt is várjuk a törvénymódosítástól, hogy a határon túliak is jobban maguknak érzik a hungarikumok ügyét - mondta el a helyettes államtitkár.
Büszke vagyok rá, hogy már országhatárokon átnyúló tájegységi értéktárakat is létre lehet hozni - mutatott rá Szakáli István Loránd. A határon túli területeket tekintve a Délvidék aktívan részt vesz az gyûjtõmunkában, hiszen a külhoni értékek hatvan százaléka innen származik. Ha a helyi lelkes emberek teszik a munkájukat, annak megvan az eredménye. A helyettes államtitkár utalt arra is, hogy ha tisztában vagyunk értékeinkkel és azzal, hogy mit adtunk Európának és a világnak, az hozzájárulhat a nemzetünket ért traumák okozta sebek begyógyulásához is.
Fotó: : FM Sajtóiroda

Földmûvelésügyi Minisztérium Sajtóirodája - Kanizsa2015-07-09 06:51:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül