Ma 2023. 3 21.
Benedek, Bence, Miklós napja van.
Látogatók száma : 54760833    
Honlapkeszites

Gyógy- és fûszernövény napok Zalaszentlászlón

Gyógy- és fûszernövény napok kezdõdnek július 10-én Zalaszentlászlón, a faluházban. Pénteken a szántóföldi biogazdálkodásról tartanak konzultációs szakmai napot, szombaton és vasárnap pedig gyógynövénytúrát szerveznek, tematikus kiállításokon mutatják be a térségben fellelhetõ gyógy- és fûszernövények jótékony hatását.


A szakmai konzultációs napon Ács Sándorné és Bolye Ferenc, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és Népfõiskola vezetõi tartanak elõadást. A nemzetközileg elismert agrárszakemberek több mint két évtizeden át 450 hektárt meghaladó területen folytattak XXI. századi módszerekkel nyereséges biogazdálkodást. A biogazdálkodás teljes gyakorlatát bemutatják a vetésforgók összeállításától kezdve a talajmûvelésen és a betakarításon át egészen az értékesítésig - mondta el Bakos Péter, a rendezvény szervezõje az MTI-nek.
A pénteki szakmai napra a környékbeli gazdák kaptak meghívást, a programsorozat szombaton és vasárnap gyógy- és fûszernapokkal folytatódik. A szervezõk célja, hogy minél szélesebb körben megismertessék az emberekkel a környéken termõ gyógy- és fûszernövényeket. Az átadott tudásanyaggal abban szeretnének segíteni, hogy felismerjék és megtalálják a természetben a gyógy- és fûszernövényeket, a gyûjtésükhöz, felhasználásukhoz pedig hasznos, napi gyakorlatban alkalmazható ötleteket, tanácsokat adnak.
Zalaszentlászló a "gyógynövények völgye", a környezõ erdõkben, mezõkön vadon termõ növények nagy részének jótékony hatása van. Egyre nagyobb az igény a népi gyógyászatban is alkalmazott gyógynövényekre, a gasztronómiában a fûszernövények váltak közkedveltté, ugyanakkor az emberek többségének a gyógynövényismerete a "kamillánál megáll" - fogalmazott Bakos Péter.
Fatér Balázs István, a rendezvény társszervezõje a programok ismertetésekor elmondta: a látogatóknak gyógynövénytúrát szerveznek, hogy a növényeket természetes környezetükben is felfedezhessék. A faluház udvarán jurtát állítanak, ahol a cserépbe ültetett gyógy- és fûszernövényeket - többek között orbáncfüvet, körömvirágot, aranyvesszõt, mentát, levendulát, vérehulló fecskefüvet, feketenadálytövet - mutatják be. A gyógynövények mellett helyet kap az ugyancsak jótékonyhatású csalán- és fenyõpalánta és a diócsemete is - sorolta a gyógynövénytermesztõ végzettséggel is rendelkezõ Fatér Balázs István.
A gyógy- és fûszernövényekrõl szakemberek, köztük Babulka Péter népi orvoslás szakértõ, fitoterepauta tart elõadást a zalaszentlászlói faluházban és a rendezvény vendége lesz a biogazdálkodást folytató Krisna völgyi Öko-völgy Alapítvány is.

MTI - Kanizsa2015-07-08 08:36:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül