Ma 2023. 3 21.
Benedek, Bence, Miklós napja van.
Látogatók száma : 54760216    
Honlapkeszites

Országos kerámia- és gobelinkiállítás nyílik a keszthelyi Balatoni Múzeumban

Megnyílik a Pelso X. Országos Kerámia és Gobelin Biennále szombaton Keszthelyen, a Balatoni Múzeum dísztermében.


A civilizációban mindig is fontos szerepet játszott a vallás, ezért a kerek évforduló tematikája Pannónia provincia hitvilága - mondta el Gopcsa Katalin mûvészettörténész, a kiállítás rendezõje az MTI-nek.
Hozzáfûzte: a mûvészek a Pannónia istenei témakört tágan értelmezték, így a kiállítás anyagában még az õskereszténységre utaló munkák is láthatók. A tematika azonban "frissességet adott" az alkotóknak, a kerámiák, gobelinek sokszínûsége pedig még érdekesebbé teszi a tárlatot.
A kiállításon több mint húsz, változatos technikával, anyagfelhasználással készült gobelint és közel ugyanannyi kerámiát mutatnak be. A munkákat mûfaji sokszínûség jellemzi, az alkotók között komoly életmûvel rendelkezõ és egészen fiatal mûvészek is vannak. A mûtárgyak többségét kifejezetten a biennáléra készítették, de az alkotók egy része már korábban is foglalkozott a témakörrel.
Az elmúlt években a biennále anyaga a kárpitmûvészek kollektív alkotásával egészült ki. Idén, a jubileumi évben Polgár Rózsa (1936-2014) - aki mûvészként és szervezõként is aktív részese volt a kiállítássorozatnak - munkáját mutatják be. A fõfalat a Kossuth- és Munkácsy-díjas kárpitmûvész 2005-ben szõtt, Gyökereink címû gobelinje díszíti - emelte ki a mûvészettörténész.
Felhívta a figyelmet, hogy a balatoni témájú alkotások nagyon jól illeszkednek a keszthelyi múzeum szellemiségéhez: az Aranyhíd - Fejezetek a Balaton történetébõl címû állandó kiállítás anyagához, a kõtárban õrzött, Zalavárról származó Neptunus-oltárkõhöz, amelyet egykor helyi halászok és hajósok állítottak Neptunus, a római mitológiában a vizek és a tengerek istene tiszteletére.
A római korban Pannónia lakossága nagy becsben tartotta a természeti csodát, a Balatont, ókori latin nevén Lacus Pelsót. A kiállítássorozat logója a Seuso-kincs egyik darabja, egy ezüst domborított tál, amely a vízparti vadászatot és a vadászat utáni lakomát ábrázolja. Az ezüsttálon a kompozíció részeként, íves vonalban jól látható a beütött felirat is: Pelso.
A Pelso-biennále alapító okiratát a mûvészeti szervezetek - a Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesülete, a Magyar Képzõ- és Iparmûvészek Szövetségének textil és kerámia szakosztálya, a Magyar Keramikusok Társasága, az Iparmûvészeti Múzeum, a Képzõ- és Iparmûvészeti Lektorátus, Keszthely város polgármestere és a Balatoni Múzeum igazgatója - 1997 februárjában írták alá.
Az országos kerámia- és gobelinbiennále a kezdetektõl a Balaton Fesztivál kiemelt képzõmûvészeti rendezvénye. A 2015-ös kiállítás szeptember 13-ig tekinthetõ meg a Balatoni Múzeumban.

 

MTI - Kanizsa2015-07-03 11:05:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül