Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51044769    
Honlapkeszites

Arcok, Lahore-ból, Augustin Juriga-tól

Pakisztán földrajzilag ugyan messze van kis hazánktól, ám a szabadkai, magyar szóval mívesen sáfárkodó fotós, Augustin Juriga jóvoltából bárki elutazhat az ázsiai államba. Még csak repülõjegy sem kell hozzá, hiszen a mûvész Magyar Plakát Házban csütörtökön nyílt kiállítása jóvoltából bepillanthatunk, sõt megismerhetjük „Lahore” mindennapjait.


Barázdált, mokkaszínû arcok, európai szemnek „furcsa” életképek, tarka ruhákban pompázó asszonyok – a pakisztáni lahorei amennyire sokszínû, ugyanannyira letisztult, egyszerû is. Legalábbis, ha Augustin Juriga objektívjén keresztül nézzük. A szabadúszó mûvész, aki immár másodízben állítja ki képeit városunkban, ezúttal is a tõle megszokott fajsúlyos, tartalmas mondanivalót hordozó alkotásait hozta el. A hatvanhat kiállított felvétel kész, szavak nélküli útikalauz a közel három millió ember lakta városról, Lahore-ról.
- Épp azért tartjuk a mûvészeket, hogy közelebb hozzák hozzánk a világot – e gondolattal köszöntötte a megjelenteket a tárlat-nyitó ünnepségen Tóth Nándor. Városunk alpolgármestere a közismert idézet kapcsán hangot adott annak is, hogy Augustin Juriga valóban olyan alkotó, aki nem csak lencsevégre kap egy-egy érdekes momentumot, hanem láttatja és láthatóvá is teszi.
- A fényképeken mindig két ember van: a fényképész és a nézõ – jegyezte meg Tóth Nándor.
Az Afganisztán, Irán, India és Kína ölelésében megbúvó Pakisztánról Kardos Ferenc könyvtáros-néprajzkutató adott közelképet. Ahogy magáról Lahore-ról, illetve az ottani lét megörökítõjérõl, Augustin Juriga-ról. Fotói kapcsán pedig annak adott hangot Kardos Ferenc, hogy egyfelõl a város, valamint az ország kultúráját tárják a nagyérdemû elé, másfelõl viszont az „elkülönült világot”, ami, mégis, összemosódott.
- Egyik képen egyszerre, egy úton, egymás mellett közlekedik az autó és a szekér. Lahore-ban jól megférnek egymás mellett, a látvány ott természetesnek, hétköznapinak számít. Nálunk ez elképzelhetetlen, pláne egy autópályán – fûzte hozzá a könyvtáros. Ahogy azt, hogy sok a portré a tárlat anyagában, ám magányos arc még sincs a felvételeken.
Valóban így van? A Plakát Házban önök is utánajárhatnak egy jó ideig, mindennek is…

Szabó Zsófi

További képek a galériában.2015-07-03 06:56:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül