Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55416837    
Honlapkeszites

Katolikus papszentelések

Országszerte összesen 20 papot és 17 diakónust szentelnek fel e hónapban közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az MTI-vel. Balás Béla kaposvári megyés püspök június 24-én Somogyváron szentel papokat és diakónusokat.


A diakónusok temethetnek, eskethetnek, keresztelhetnek és igét hirdethetnek, a papok pedig már misézhetnek, gyóntathatnak és feladhatják a betegek kenetét is.
Frankó Tamás, az esztergomi Érseki Papnevelõ Intézet prefektusa elmondta: a papság, vagyis egyházi rend a hét szentség egyike. Három fokozata van: a diakonátus, az áldozópapság és a püspökség. A papok felszentelésükkel kapják meg azt a küldetést, hogy Jézus nevében hirdessék az evangéliumot, kiszolgáltassák a szentségeket és a hívõk pásztorai legyenek.
A szentmise keretében történõ szertartásról a prefektus elmondta: a jelöltek elõször ígéretet tesznek, hogy szolgálatukat Istennek tetszõ módon fogják végezni. Majd - a mindenszentek litániája közben - a felszentelendõk földre borulnak, ami a teljes önátadás jele. A püspök ezután a fejükre teszi a kezét, ezzel adja át a papi hatalmat. Ezt követi a fõpásztor szentelési imádsága.
A szentelési liturgiához tartozik, hogy a püspök átadja az újonnan felszentelt diakónusoknak az evangéliumos könyvet, a papoknak pedig a szentmise ünneplésére elõkészített kenyeret és bort.
Az újonnan felszentelt papok ünnepélyesen engedelmességet fogadnak püspöküknek, majd a szentmise további részében a püspökkel együtt miséznek. Az elsõ újmisés áldást az új papok püspöküknek adják a szentmise végén, elsõ miséjüket pedig általában azon a településen tartják, ahonnan származnak.
Magyarországon a Római Katolikus Egyház 2013-as statisztikai évkönyve, az Annuarium Statisticum Ecclesiae szerint 2210 pap szolgál, 1782 egyházmegyés és 428 szerzetes pap.

MTI - Kanizsa2015-06-23 12:06:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül