Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408802    
Honlapkeszites

Egy vödör zománcfestéktõl a hajápolás rejtelmeiig

Két hete nagy fába vágtam a fejszémet, nekiláttam a kerítés festésének. Segítségemre volt a párom, akit megkértem, tartsa nekem a csordultig fehér festékes vödröt. Egészen addig jó bulinak is tûnt, hogy valamit saját kezûleg alkothatok, amíg a játékos „kiskutyánk” közremûködésével, párom nyakon nem öntött a vödör tartalmával. A hajamnak annyi lett…


Sûrû telefonálgatás után – és egy hatalmas szalmakalappal a fejemen – javasolták, keressek fel egy fodrászt, mégpedig a fõtér közelében egy hajgyógyászattal is magas szinten foglalkozó hölgyet, aki sürgõsségi ellátást nyújt frizuraproblémámra. Ellátogattam hozzá, bár kellemetlenül éreztem magam, hogy segítséget kérek, de nagyon is rászorultam szakértelmére. Számomra varázslat volt, amit Krisztina tett, ugyanis egy órán belül nyoma nem volt a fehér zománcfestéknek. Egy 30 perces hajpakolás valami olasz cuccal, némi dörzsölés, mosás és a hajam szebb volt, mint valaha.

A vödrös kaland elõtt is küzdöttem a töredezett, lapos és a festéstõl kiszáradt hajammal, ezért ha már megmentõm szalonjában jártam, több hasonló tudnivalóról kérdeztem Halászné Vida Krisztinát, aki évek óta foglalkozik a haj gyógyászatának rejtelmeivel, tanácsokkal szolgál a kezelésérõl és karbantartásáról. Ugyanis a nõk többségének nem mindegy, milyen frizurával lép az utcára…
 

Mikor kezdett érdekelni a fodrászat, mint szakma?

– Óvodás korom óta bejártam édesapám üzletébe és hosszan figyeltem, ahogy dolgozott. Jó volt nézni, ahogy készítette a frizurákat. Majd negyedik osztályos koromban döntöttem el, hogy fodrász szeretnék lenni. Hatodik osztályos koromban édesapám megkért, hogy segítsek neki a fodrászüzletben. Így minden nap, iskola után, egy-két órát ott töltöttem. Általános iskola után kezdõdtek a fodrászati tanulóévek, 1990-ben végeztem. Azóta gyakorlom a szakmát. A vendégkör elég összetett, a legifjabb generációtól a legidõsebbig. Heti, havi rendszerességgel látogatnak hozzám egy kis fazonigazításra – meséli a mesterfodrász.
Fontos kérdés a nõi nem számára, hogy a nyári melegben, vagy épp a téli mínuszok idején milyen ápolást igényel a hajzuhatag. Elmondta, nyáron a hajat és a fejbõrt sok külsõ ártalom éri, a nap káros sugarai a festett haj színét fakítják, ez ellen színvédõ samponnal, megfelelõ pakolással lehet védekezni. A hosszú hajat hajvég ápoló olajjal táplálhatjuk. Télen a sapka alatt a fejbõr nem szellõzik, befülled. A hideg ellen a fejbõr úgy védekezik, hogy fokozottabb faggyútermelésbe kezd. Ilyenkor a fejbõr zsírosabb. Ezért tisztító kezelés ajánlott. Egy professzionális olasz termékcsaláddal dolgozik huszonhárom éve, mely elmondása szerint széles körben megoldást nyújt a haj és a fejbõr problémáira, a fejbõr tisztításától a zsíros, a korpás, a száraz haj kezelésére, és a hajhullás megállítására, dúsítására is.
 

Mit ajánlasz a zsíros, a korpás vagy a száraz haj kezelésére?

– A zsíros haj kezelése elsõ sorban a fejbõr tisztításával kezdõdik, majd egy könnyed hajfürdõ, mely nem lúgozza ki a fejbõr víz- és savköpenyét, megtartva a fejbõr optimális PH értékét, ezáltal nem kényszeríti a faggyúmirigyeket túlmûködésre. Ezt kövesse egy nyugtató pakolás, természetes gyógyfüvekbõl, mely stimulálja, nyugtatja a faggyúmirigyeket. Ezután egy tonik ampulla felvitele zárja a kezelést, a probléma súlyosságától függõen. Koncentrált hatóanyag tartalmú olajesszenciával, vitamin és gyógy gomba kapszulával lehet erõsíteni még a kezelést – emeli ki. – A korpa problémájára kétféle kezelési eljárás van, melyben megkülönböztetünk zsíros és szárazkorpát. A kialakulásukból eredõen különbözõ kezelési módot alkalmazunk. Napjainkban gyakori a hámlás kísérõjeként a fejbõr irritációja, a hámló sejteket piros, gyulladt foltok veszik körül, amit kellemetlen viszketés jellemez. Ezt egy új termékcsaláddal próbálom orvosolni vendégeimnél. A haj szárazságát külsõ környezeti hatások, vagy belsõ rendellenes hámképzõdés, dehidratált fejbõr is okozhatja, esetleg rossz vegyi kezelés, vagy gyakori hajsütõvas, hajsimító használata. Ilyenkor a hajat, fejbõrt tápláljuk ásványi anyagokkal, valamint protein, tengeri alga, kókuszolaj tartalmú készítményekkel, így visszaállítva a haj rugalmasságát, fényét – hangsúlyozza a szakértõ.

Milyen gyakran egészséges a hajmosás, dauer, festés?

– A hajmosás a haj szennyezettségétõl függõen ajánlott. A termékcsaládban – amivel vendégeim haját ápolom – szerepel egy sampon, ami inkább egy könnyed hajfürdõnek nevezhetõ, gyakori használatra is alkalmas. Nem károsítja, és nem szárítja ki a fejbõrt. Az általam használt márka dauervize már nem veszi igénybe a hajat, mert ez biológiai dauervíz, amely a haj anyagát, a keratint tartalmazza. Ezáltal megõrzi a haj rugalmasságát, jól formálhatóvá válik. A hullámok nem lesznek merevek, könnyen fésülhetõvé válik a haj, a frizura viszont tartós marad. A haj struktúráját megõrzi. A festés a hajnövekedéstõl, õszülési folyamattól függõen 4-6 hetente ajánlott – magyarázza Kriszti.
 

Számomra mindig nagy küzdelmet jelentett a hajvégek töredezése. Az odáig rendben is van, hogy rendszeresen vissza kellene vágni a hajunk végét. De mi okozza ezt a fajta „törést”? Krisztina erre is válasszal szolgált.
 

– A hajvég erõs víz-, tápanyaghiánytól, rossz vegyi kezeléstõl, mechanikai roncsolástól, hajvasaló és hajsütõvas rendszeres használatától törhet. Fontos a vegyi kezelésnél a megfelelõ hajfesték, dauervíz használata, a kezelés után a haj táplálása. Emellett természetesen nem elhanyagolandó a rendszeres hajvágás, frissítve a hajvégeket. A haj és fejbõrkezelésekkel szép és látható eredményeket értem el munkám során – mondja büszkén.

Tehát, ha szép, ápolt és egészséges frizurát szeretnénk, figyeljünk oda mivel és hogyan kezeljük azt. Kerüljük a miden napos hajvasalást, hajsütést, és cserébe az odafigyelésért, fejünk éke tündökölni fog.

Szever Viktória2015-06-20 11:32:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül