Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55396479    
Honlapkeszites

Franciaországi árverésen vásárolt bútorokat a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum

A 19. században, XVI. Lajos korabeli stílusban készült ülõbútorokat vásárolt egy lyoni árverésen a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum, amelynek termeiben a Festeticsek eredeti mûtárgyai is egyre gyarapodnak - hangzott el az újonnan beszerzett bútorok csütörtöki bemutatásán.


Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelõs helyettes államtitkára a keszthelyi bemutatón azt mondta: "a legkevésbé sem olcsó megoldás", de élni kell azzal a lehetõséggel is, hogy a megújuló magyarországi kastélyok és várak berendezéseit akár külföldi árveréseken gyarapítsák.
A politikus kifejtette: a tavaly elfogadott nemzeti kastélyprogram keretében több mint 30 hazai kastély megújítása indult el, az erre fordítandó összeg meghaladja a 40 milliárd forintot. Hamarosan másodszor, már végleges formájában kerül a kormány elé egy hasonló program, amely a várak állagmegóvását, fejlesztését taglalja, és a szintén 30 vár beruházásait segítõ terv mintegy 20 milliárd forintból valósulhat meg.
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a felújításokat követõen a fenntartható mûködtetés is kiemelten fontos, ezért kell olyan attrakciókkal bõvíteni a kastélyokat, várakat, amelyek vonzzák a látogatókat. Az ország leglátogatottabb kastélyát, a keszthelyit évente mintegy 200 ezren keresik fel, és az a cél, hogy más kastélyoknál is jelentõsen növekedjen a látogatottság.
Ehhez egyebek mellett olyan hiteles, korhû környezetre, enteriõrre van szükség, amely valódi "idõutazásra" invitálja a turistákat. A berendezési tárgyakat csak ritkán lehet eredetiként megszerezni, de a kormány szándéka az, hogy a múzeumok raktáraiban lévõ bútorok és mûtárgyak a kastélyok, várak berendezési tárgyai legyenek.
Pálinkás Róbert, a kastélymúzeum ügyvezetõje hozzátette: valóban "nem bevett gyakorlat" a hazai múzeumok történetében, ahogy a 10 karszékbõl és egy kanapéból álló együttest Lyonban megvásárolták. A bútorok ára, az árverezõ ház jutaléka és a szállítás költségei összesen 8,5 millió forintot tettek ki, ezt pályázati forrásból, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával tudták biztosítani.
Felidézte, hogy két évvel ezelõtt a keszthelyi kastélyból a kormány 73 mûtárgyat, bútort adott vissza a Sigray családnak mint jogos örökösnek, és pótlásként azóta egyre több olyan berendezési tárgyat sikerült felkutatni és megszerezni, amely egykor a Festeticsek birtokában volt. Az Iparmûvészeti Múzeum gyûjteményébõl például már csaknem 20 bútort hoztak vissza és részben restauráltak is, de továbbiak is érkeznek még. Lakossági felhívásban kerestek még eredeti tárgyakat, de csak kevés jelentkezõ akadt, nemrég viszont sikerült megállapodni egy olyan pad visszavásárlásáról, amelyen a hercegi család címere látható.
Manninger Jenõ, a térség országgyûlési képviselõje a sajtótájékoztatón egyebek mellett arról beszélt, hogy a Helikon Kastélymúzeumban folyamatos az értékek gyarapítása. A keszthelyi múzeum pedig országos viszonylatban is a legjobb példa arra, hogy miként lehet az értékõrzést a kulturális turizmussal egybekötni.

 

MTI - Kanizsa2015-06-19 06:26:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül