Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55397479    
Honlapkeszites

Nevet változtatna a Zala Megyei Kórház

Szent Rafael, a betegek és gyógyítók védõszentjének nevét szeretné felvenni a Zala Megyei Kórház Zalaegerszeg díszpolgárainak kezdeményezésére, az intézmény, a városban lévõ felekezetek, valamint a megye vezetõinek egyetértésével.


A kezdeményezésrõl beszámoló szerdai sajtótájékoztatón Hóbor Erzsébet, a város díszpolgára felidézte: a közelmúltban helyezték el Csikai Márta szobrászmûvész adományaként Szent Rafael szobrát az intézményben, és ez adta az ötletet ahhoz, hogy nevet változtasson az intézmény.
Úgy vélekednek, hogy a betegek, gyógyítók védõszentjének, a bibliai õrangyalok talán legfontosabbikának neve volna a legméltóbb a kórházhoz. A zalai megyeszékhely díszpolgárai írásban is megfogalmazták javaslatukat, ehhez megszerezték az intézmény, továbbá a város és a megye vezetõinek, valamint a Zalaegerszegen lévõ felekezeteknek a jóváhagyását, és az indítványt májusban átadtak Balog Zoltánnak, az emberi erõforrások miniszterének.
A kezdeményezõk nevében Hóbor Erzsébet - aki az egykori megyei közigazgatási hivatal vezetõje volt - felidézte: 2009 óta igyekeztek mindent megtenni azért is, hogy újra legyen a kórháznak kápolnája, azt ugyanis még az 1960-as években elbontották. Ezt a törekvésüket is siker koronázta, a most mintegy ötmilliárd forintos ráfordítással épülõ új kórházi épületszárnyban már lesz egy ökumenikus kápolna, és várhatóan kórházi káplán is szolgálja majd a betegek hitéletét.
Németh János, Kossuth-díjas keramikusmûvész, a város és a megye díszpolgára hozzáfûzte: a leendõ kórházkápolna számára felajánlotta egy szakrális alkotás elkészítését, és arra biztatott más mûvészeket is, hogy hasonló módon segítsenek.
Halász Gabriella, a kórház fõigazgatója hozzátette: az írásbeli kezdeményezés alapján szóbeli egyeztetés történt, és Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere támogatásáról biztosította a kezdeményezõket. A remények szerint így õszre, a mintegy ötmilliárd forintos beruházással épülõ új épületszárny átadásával együtt megtörténhet a névváltozás is.

MTI - Kanizsa2015-06-17 13:28:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül