Ma 2023. 3 29.
Auguszta, Bertold napja van.
Látogatók száma : 54795826    
Honlapkeszites

Múzeumok éjszakája - Sokszínû, valamennyi korosztályt megszólító programok Zalában

Sokszínû, valamennyi korosztályt megszólító programokkal készülnek a múzeumok éjszakájára Zalában: a megyeszékhelyen a múzeumok mellett megnyitja kapuit a könyvtár, a törvényszék és az egykori zsinagóga.


Keszthelyen Balatoni csata címmel nyílik kiállítás, míg Nagykanizsán az emberré válás folyamatával összefüggõ tudományos kutatások legújabb dokumentumait mutatják be, az egervári Nádasdy-Széchényi-várkastélyban pedig rendhagyó tárlatvezetést tartanak - ismertették a szervezõk.
Zalaegerszegen a Göcseji Múzeum történészei formabontó tárlatvezetésre, fotótörténeti kalandozásra, arcrekonstrukciós foglalkozásra invitálják a látogatókat. A múzeumkertben koncerteket tartanak, a Göcseji Falumúzeumban pedig a Ripacsok Irodalmi Színjátszó Kör a heszperidák kertjébõl ellopott aranyalma történetét mutatja be Paraszt Párisz, avagy a göcseji alma dicsérete címmel.
A programsorozathoz idén elsõ alkalommal a Deák Ferenc Megyei Könyvtár is csatlakozott: Zala megye régi térképeken címmel a történelmi Zala megye ábrázolásait mutatják be a kezdetektõl napjainkig. A kézmûves foglalkozáson könyvkötõ segít minitékát készíteni, és megnyitják a könyvritkaságokat rejtõ páncélszekrényt. A Városi Hangverseny és Kiállítóteremben a XX. század elsõ felében készült zsidó képzõmûvészeti alkotásokból nyílik kiállítás.
A Zalaegerszegi Törvényszéken tárlatvezetést tartanak, a történelmi sétán megtekinthetik a bíróság épületérõl készült felvételeket, a régi kiállítási tárgyakat, és látható lesz többek közt egy pincebetöréshez használt álkulcs is.
Míg a megyeszékhelyen a múzeumok éjszakáján rabomobillal lehet "városi sétát", körutazást tenni, Keszthelyen DOTTÓ kisvasút köti össze a helyszíneket. A "Balaton fõvárosában" tizenöt belvárosi múzeum tart nyitva a múzeumok éjszakáján, a sétálóutcától a Helikon Kastélymúzeumig zászlóforgatók vonulnak fel, a Georgikon Majortörténetei Kiállítóhelyen családi programokat szerveznek.
A Balatoni Múzeumban a programok a június 20-án nyíló Balatoni csata címû kiállítás tematikájához illeszkednek: haditechnikai és katasztrófavédelmi bemutatókat, elõadásokat tartanak, a tábortûz mellett katonadalokat tanítanak, és a látogatók kipróbálhatják a katonai arcfestést is.
A Helikon Kastélymúzeumban korhû ruhába öltözött vezetõk kísérik végig a látogatókat a fõúri enteriõr kiállításon, míg a tükörteremben örökzöld olasz slágerek és népszerû operarészletek hangzanak el.
Nagykanizsán, a Thúry György Múzeumban a június 20-án nyílik meg Egyszer volt... az õsember - Legyél Te is Kõkor szaki! címmel nyílik kiállítás: a december 31-ig megtekinthetõ tárlaton az õsember és az emberré válás folyamatával összefüggõ leleteket, a tudományos kutatások dokumentumait mutatják be.

 

MTI - Kanizsa2015-06-16 06:37:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül