Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51047026    
Honlapkeszites

A Göcseji Múzeum tulajdonába került a Czobor-hagyaték

A múzeumok éjszakáján, június 20-án mutatják be elõször Czobor Mátyásnak (1875-1957), Zalaegerszeg egykori polgármesterének hagyatékát Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban - jelentette be Balaicz Zoltán, a város polgármestere hétfõn sajtótájékoztatón.


 A Czobor-hagyaték megszerzéséért több hónapon át tartó gyûjtési akciót hirdettek a zalai megyeszékhelyen. Magánszemélyek, cégek, egyesületek adományaiból, jótékonysági akciók bevételébõl, valamint a városi önkormányzat és a múzeum támogatásából csaknem 1,7 millió forint gyûlt össze, amelybõl meg tudták vásárolni az örökséget és fedezni tudják a restaurálás költségeit.
A múzeum birtokában lévõ Czobor-hagyatékot a múzeumok éjszakáján állítják ki elõször. A tervek szerint ezt követõen a mûtárgyakat restaurálják, majd a hagyaték az új állandó kiállítás fontos része lesz. A gyûjtemény kettõs célt szolgál: megjeleníti Czobor Mátyás életét, a komplex anyag pedig méltóképpen reprezentálja a város polgárságának életmódját a két háború közti idõszakban - ismertette Kaján Imre múzeumigazgató.
A gyûjtemény fontos része egy valószínûleg Zalaegerszegen készült komplett ebédlõgarnitúra. A bútoron komoly sérülés nyoma látszik: tálaló zárját 1945-ben a szovjet katonák feszítették fel. A hagyatékhoz tartoznak a vitrinben található dísztárgyak, fennmaradtak a polgármester kézjegyével ellátott könyvek, a festmények, amelyek egy része zalai alkotók munkája.
Czobor Mátyás a múlt század húszas, harmincas éveiben építette fel házát Zalaegerszegen, a Zárda utcában, de a kitelepítés miatt 1952-ben el kellett hagynia az otthonát. Az épület berendezését nem vihette magával a jánkahegyi hajlékába, ahol haláláig élt, a hagyatékot egy helyi család õrizte meg, majd felajánlotta megvásárlásra a zalaegerszegi múzeumnak.

 

MTI - Kanizsa2015-06-15 17:27:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül