Ma 2023. 3 25.
Irén, Írisz, Lúcia napja van.
Látogatók száma : 54776862    
Honlapkeszites

Fahíddal, kilátókkal vár a Kis-Balaton

A Kis-Balaton jelentõs része a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó szigorúan védett természetvédelmi terület, növény- és állatvilágát jelenleg két szabadon látogatható részen, a Kányavári-szigeten és a Hídvégi-tó északi részén vezetõ kerékpárútról ismerhetik meg a látogatók.


A térség történelmérõl, néprajzi, táji és természeti értékeirõl, továbbá a Kis-Balaton vízminõség-védelmi szerepérõl a Zalaváron található Kis-Balaton Ház interaktív kiállításain tudhatnak meg többet az érdeklõdõk. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság honlapján számolt be arról, hogy a közelmúltban befejezõdött a térség ökoturisztikai fejlesztése. A teljes egészében európai uniós forrásból megvalósuló projekt keretében sor került a Kis-Balaton szabadon látogatható, valamint az engedéllyel, kísérõvel bemutatható területeinek turisztikai fejlesztésére.

A Kányavári-szigeten felépített négyszintes, faszerkezetû kilátóról pazar kilátás nyílik a Hídvégi-tóra. A szigetre vezetõ fahíd mellett pedig akadálymentesített tájékoztatópontot helyeztek el wifi-hozzáférési lehetõséggel, mely a Kis-Balaton és a környék látnivalóit mutatja be az érdeklõdõknek. A kisgyerekes családokra is gondoltak, pelenkázóhelyet és játszóteret alakítottak ki, ezenkívül fedett kerékpártárolót is építettek. Teljesen újjáépült az Ingói kilátó is, ahonnan zavartalanul megfigyelhetõ az egybefüggõ nádas vízi világa, a területen fészkelõ vízimadarak. A beruházás érintette a Zalaváron található Kis-Balaton Házat is, mely 2000-ben nyílt meg a látogatók elõtt. A házban látható kiállítások 2008-ban turisztikai fejlesztés keretében ugyan már megújultak, de az uniós pályázatnak köszönhetõen most a zöldenergia hasznosításának bemutatásával is kibõvült a látnivaló.

A fenntarthatóság és az üzemelési költségek csökkentése érdekében az épület energiaellátását napelemekkel oldották meg. Az igazgatóság célja, hogy az odalátogató gyermekes családok és az iskolás, illetve tanulói csoportok szeressék és tiszteljék a természetet.
Forrás: innotéka
 

Kanizsa2015-06-13 12:28:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül