Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55357613    
Honlapkeszites

Megszûnhet az idegenforgalmi adó és a SZÉP-kártya elfogadása a gyorséttermekben

Megszûnhet az idegenforgalmi adó (ifa) és kikerülhetnek a SZÉP-kártyát elfogadó helyek közül a gyorséttermek - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért felelõs államtitkára csütörtökön egy kehidakustányi konferencián.


Glattfelder Béla megfogalmazása szerint felvetõdött olyan javaslat, hogy érdemes lenne megszüntetni az eredetileg a helyi turizmus támogatására bevezetett idegenforgalmi adót (ifa) a hozzá járuló állami kiegészítéssel együtt, hiszen az ma már szinte ágazati "különadóvá" vált és csökkenti a turizmusban lévõ forrásokat. De továbbra is joguk lenne az önkormányzatoknak erre az ágazatra helyi adót kivetni.
Az államtitkár úgy vélekedett, egy ilyen javaslat elfogadása esetén közel 10 milliárd forint maradna állami szinten. Ezt az összeget inkább olyan területek támogatására lehetne felhasználni, amelyeket ma európai uniós forrásokból lehet támogatni, mint például a szálloda- vagy gyógyfürdõfejlesztések.
A SZÉP-kártya rendszerének továbbfejlesztése kapcsán pedig arról beszélt az államtitkár, hogy az elfogadók körébõl kikerülhetnek a gyorséttermek, mert az eredeti céloknak megfelelõen a szálláshelyeknek és a szabadidõs tevékenységeknek kellene nagyobb szerepet szánni.
Az MTI kérdésére kifejtette: a SZÉP-kártyás költések jelentõs része ma már a vendéglátáshoz kapcsolódik, ami közvetlenül nem a turizmust szolgálja, márpedig ezt a fajta adókedvezménnyel illetett juttatást alapjaiban idegenforgalmi célokra találták ki.
Az államtitkár mindezt azt követõen fejtette ki, hogy Horváth Tihamér, az éppen a SZÉP-kártya ötletét felvetõ Széchenyi-Terv Gazdaságfejlesztõ Társaság elnöke a szervezet közgyûlésén beszámolt arról a javaslatukról, miszerint a SZÉP-kártyák rendszerét valamilyen módon a nyugdíjasokra is ki kellene terjeszteni. Felvetése szerint a bizonyos idõ után fel nem használt, és ma még a munkáltatóknak visszautalt összegeket lehetne a nyugdíjasok számára elérhetõvé tenni, de a részletes javaslatokat az NGM-mel közösen dolgoznák ki.

MTI - Kanizsa2015-06-11 14:15:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül