Ma 2021. 10 22.
Előd, Szalóme, Kordélia napja van.
Látogatók száma : 51088950    
Honlapkeszites

„M” utazásai

Amint az ügyelõ behúzta a tükörterem súlyos sötétítõfüggönyeit, felcsendült Mendelssohn Olasz szimfóniája. A vetítõvásznon megelevenedtek „M”, azaz Maci utazásainak képei. Idõnként az utazás szimbólumaként feltûnt a legendás 424-es mozdony képe, jelezve, hogy egy újabb állomás következik. Várt ránk az Adria, Gradac, Cattaro, a Moszkvai olimpia, London, egy séta a Fiumei úti Sírkertben.


Miközben a zenemû hatásosan érzékeltette a tenger, a ragyogó napsütés, a pálmafák, a déli népek határtalan életörömének hangulatát. Az utolsó akkordokra beléptek a terembe a könyvbemutató fõszereplõi is: Kocsis Edit versmondó, Halmos Ildikó, az est háziasszonya, egyben a Honvéd Kaszinó igazgatója és a szerzõ, dr. Polgár József.
Az Ünnepi Könyvhét városi rendezvényeihez kapcsolódva elsõként Dr. Polgár József „M” utazásai címû kötetével ismerkedhettek meg az érdeklõdõk, a barátok és ismerõsök a Honvéd Kaszinó tükörtermében.
A szerzõ 10. kötetérõl Balogh László, az önkormányzat Humán Bizottságának elnöke mondott bevezetõt. Polgár József írásai önéletrajzi fogantatásúak, személyes, lírai megszólalások prózában – hangsúlyozta. – Történetközpontú széppróza az övé. Legfõbb kritikusa dr. Márkus Ferenc szerint is „Mûvelt, sokat olvasó, a tudományban, a természetben, a társdalomban, az életben egyaránt otthonos íróember látható mögötte.” A bensõségesség, a világosság, a természet- és tárgyleírás precizitása, a mesélõkedv kiapadhatatlansága, a jól szerkesztettség, az olvasmányosság: mind a Polgár-próza jellemzõi. S talán a legfontosabb számára a Nagykanizsával kapcsolatosan, gyakran elõbukkanó „mennyire szeretlek téged” – életérzése.
A könyvet v. Szabadi Tibor szerkesztette, utószavát Márkus Ferenc írta. S hogy ki is „M”, a fõszereplõ, azt a Maci utazásai címû elbeszélésbõl már a könyvbemutató elején megtudhattuk Kocsis Edit tolmácsolásában.
A kötet hosszabb-rövidebb kisprózai írások gyûjteménye – írja Márkus Ferenc. Szeletnyi emlékek a szerzõ életének, élményeinek dúsan terített asztaláról. A mû tíz elbeszélése, írása számtalan emlék, benyomás, tapasztalat és esemény rögzítése. Van azonban valami, ami az elõbb felsorolt sokaságot és sokféleséget egyetlen egésszé fogja össze. Ez pedig az élmény!
Olvassuk el még nyaralásunk elõtt!
 

B.E.2015-06-05 10:36:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül