Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55397068    
Honlapkeszites

A GébArt mûvésztelep alkotásaiból nyílik kiállítás Zalaegerszegen

A GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Mûvésztelepen az elmúlt huszonhárom évben készült alkotásokból nyílik kiállítás pénteken a zalai megyeszékhelyen a Gönczi Galériában.


A tárlaton csaknem félszáz képzõmûvész munkáját mutatják be: hidegtûs eljárással, illetve vegyes technikával készült képeket, grafikákat, kõnyomatokat, rézkarcokat, kerámiákat, kisplasztikákat, kõbõl, fémbõl készült szobrokat - mondta el az MTI-nek Prokné Tirner Gyöngyi, a kiállítás kurátora.
A meghívott mesterek kötöttségek nélkül dolgozhattak a zalaegerszegi mûvésztelepen, így alkotásaik - stílusban, technikában és színvilágban is - sokszínûek. Az összhatás viszont azt igazolja, hogy az eltérõ stílusok, a korai és az elmúlt években készült munkák "jól megférnek egymás mellet" - mutatott rá Prokné Tirner Gyöngyi.
Nyaranta tíz-tizenhat mûvész alkotott a Gébárti-tó partján. A nemzetközi telepre szinte valamennyi európai országból és többek között az Egyesült Államokból, Egyiptomból, Iránból és Koreából is érkeztek mûvészek. A vendégek ellátását és a munkához szükséges eszközöket az önkormányzat biztosította, cserébe valamennyi mûvész két-két munkát ajándékozott a városnak. Az elmúlt huszonhárom évben több mint ötszáz mûalkotás került így a város tulajdonába. A jegyzõkönyvek tanúsága szerint a mûalkotások összértéke több tíz millió forint és akad köztük 600-800 ezer forintra becsült kép is - mutatott rá Prokné Tirner Gyöngyi.
Hozzáfûzte: ha sikerül felújítani az egykori Megyei Mûvelõdési Központot, akkor az épületben helyet kaphat a városi képtár is, ahol más-más szempontok alapján létrehozott kiállításokon folyamatosan be tudják mutatni a gébárti mûvésztelep anyagát.
A becsomagolt, felcímkézett munkákat jelenleg raktárakban õrzik. A kurátor szerint a mûalkotásokra "ráférne" a restaurálás, a vászonra, farostra festett képek sérülékenyek, az egyik szobornak pedig a talapzata sérült meg.
A szoborparkban is szükség lenne restaurálásra - jegyezte meg. Míg az elmúlt években a csökkenõ támogatás miatt kerámia- és festõtelepet szerveztek Gébárton, a kilencvenes évek második felében fémbõl, fából, kõbõl monumentális alkotások is készültek a zalaegerszegi mûvésztelepen, amelyeket mintegy egyhektárnyi területen állítottak ki. A szobor címét, alkotóját jelzõ réztáblákat rég ellopták, a faszobrokat megtámadta a gomba és a kövek is repedeznek már - sorolta a problémákat a kurátor.
A GébArt-Visszatekintés címû kiállítás június 27-ig tekinthetõ meg a Gönczi Galériában.

 

MTI - Kanizsa2015-06-05 08:08:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül