Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55415659    
Honlapkeszites

Koncert a Zsinagógáért

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) 2014-ben indította útjára a Zsinagóga-koncerteket, amelynek helyszínéül leromlott állapotú zsinagógákat választottak. Az idei évben Nagykanizsa után Mezõcsáton és Pápán is tartanak ingyenes koncerteket. E koncertek üzenetét Fischer Iván zeneigazgató így összegezte: „Hozzon a zene a szívekbe békét, megértést, toleranciát és megbecsülést”. A zenekar tagjaiból álló kamara formációk Nagykanizsán június 2-án adtak koncertet.


A kanizsai zsinagógában összegyûlt szép számú közönség érdeklõdése elsõsorban a világ 10 legjobb együttese között számon tartott BFZ-nak szólt. Jelezte ezt többek között az is, hogy jó néhány zenetanár és kórus tag is eljött erre az igazán kiváló koncertre. Elsõként az Ács Ákos (klarinét), Berger Márta (oboa) és Tallián Dániel (fagott) alkotta trió, Dárius Milhaud Op. 161b tételeit játszotta. Ezt követõen Nógrády Gergely (kontratenor) vezetésével, Bujtor Balázs (hegedû), Eckhard Violetta (hegedû), Liptai Gabriella (cselló) és Sipos Gábor (brácsa), David Stock három dalát mutatta be.

A koncert programjában Megyeri András Jonatán a zsidóság történetének korai idõszakait, azok legfontosabb eseményeit ismertette, összekapcsolva a zsinagógák kialakulásának létrejöttével és azok szerepével. A koncert során több mûnek volt az õsbemutatója itt Nagykanizsán. Ezek sorában Jávory Fegya klezmer szvitje is elhangzott. Ebben a kamara együttesben mutatkozott be a BFZ szólamvezetõje, Fejérvári Zsolt (bõgõ). Az est zárásaként Kovács Béla szerzeménye, a Tiszteletem, Feidman úr! hangzott el. A szervezõk a jó hangulatú koncert végén a mákos bejgli és a zserbó ízkombinációjára emlékeztetõ jellegzetes süteménnyel, flódnival vendégelték meg a lelkes közönséget. Mit is mondhatnánk errõl röviden: ez is kóser volt.

H.Gy.2015-06-04 07:30:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül