Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319608    
Honlapkeszites

Dr. Bussay László kapta a Borászok Borásza díjat – A borász lányai méltán õrzik édesapjuk emlékét

A tavalyi jelölést követõen, idén dr. Bussay Lászlónak ítélték a Borászok Borásza díjat. Annak a csörnyeföldi háziorvosnak, aki remek minõségû borainak, áldozatos munkájának köszönhetõen visszaadta a Mura-menti borvidék rangját. A tavaly nyáron elhunyt dr. Bussay Lászlónak ítélt megtisztelõ elismerést a borász lányai, Dorottya és Bianka vették át.


A díjazottat minden évben egy meghatározott forgatókönyv szerint választják ki. Miszerint az elismerés eddigi kitüntetettjei összeállítják saját ötvenes jelöltlistájukat. Ezt követõen a díjat felügyelõ Vinum Praemium Alapítvány kuratóriumának ülése keretében a borászokkal közösen véglegesítetik az ötven jelölt nevét. A gyõztest kétkörös szavazással, egyszerû többséggel választják meg. Az elsõ kör után a legtöbb szavazatot kapott öt jelölt közül hozza meg a végsõ döntést. Idén is, a tavalyihoz hasonlóan jelölték a csörnyeföldi háziorvost, a Borászok Borásza díjra.
– A Borászok Borásza Gálát Budapesten rendezték meg, itt választották meg édesapánkat a Borászok Borászának. A megtisztelõ kitüntetést testvéremmel, Biankával vettük át – emlékezett vissza dr. Bussay Dorottya.
Hozzátette, hatalmas megtiszteltetés számukra ez a díj. Azért is jelentõs, mert a borászok maguk közül jelölték ki dr. Bussay Lászlót. A gyõztes nevét a hagyományokhoz híven az elõzõ év gyõztese – Berecz Stephanie – jelentette be.
– Ahogy beszélt a nyertesrõl úgy éreztem, mintha édesapámat mutatná be. Nagyon megható volt. Amikor elhangzott a neve, egy felfoghatatlan érzés vett körül, és megfogva húgom kezét indultunk el a színpadra, hogy átvegyük azt, ami édesapánk életmûvét koronázta meg. Ezt követõen egy rövid beszédben próbáltam arra méltó módon kifejezni örömünket, bánatunkat és legfõképpen a köszönetünket – mondta Dorottya.
Ahogy visszaemlékezett Dorottya, édesapjuk mindig azt mondta, hogy a borászat egy kéz, amibe bele kell ülniük. Sok éven át azon dolgozott, hogy nekik már könnyebb legyen. Az õ keze megteremetette azt, ami remélik bõven elég ahhoz, hogy édesapjuk életmûve folytatódjon, immáron az õ kezeik által.
– Sem technológiában, sem mûvelési módban nem kívánunk változtatni. Szeretnénk, ha tõkéink ugyanazon gondossággal és odafigyeléssel ugyanolyan csodát adnának palackjainkban, mint ahogy az korábban is tették. Hogy milyen változás lesz? Több Bussay borszeretõ jelezte, hogy szívesen kóstolná meg borainkat ott is, ahol készültek azok. Így megpróbálunk még jobban törekedni arra, hogy minél több ember ismerhesse meg borainkat, minél közvetlenebb módon. Hiszünk abban, hogy a jó bor értéket teremt, és arra alkalmas módon képes jó embereket jó hangulatban közelebb hozni egymáshoz. Ezért, megújuló honlappal, az eddigieken felül még több borkóstolási és a pincészetnél borértékesítési lehetõséggel próbálunk ezért tenni – zárta Dorottya.
Dr. Bussay László háziorvos csörnyeföldi 5,5 hektáros birtokán az elsõ tõkéket 1988-ban telepítette, ahol olasz- és rajnai rizlinget, szürkebarátot, traminit, sárgamuskotályt, pinot noirt, csókaszõlõt is termelt. A zalai borvidék általa lett ismert és elismert. A vidék elsõ számú termelõje lett, majd az országhatáron túl is elismertté lettek a borai. 2003-as traminije Olaszországban ért el nagy aranyérmet. 2006-ban az Esküvé 2004 cuvée-jét a Decanter Magazin a világ 10 legjobb rizlingje közé választotta.
Munkájáért 2009-ben a megye díszpolgárává választották, míg 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét.

V.M.
 2015-05-28 08:43:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül