Ma 2021. 10 24.
Salamon, Antal napja van.
Látogatók száma : 51112407    
Honlapkeszites

Pünkösdi királyok a HSMK színpadán

Érdekes és merész vállalkozásnak is tekinthetjük az I. Kanizsai Pünkösdölõ rendezvényeinek sorába emelni a Boban&Marko Markovic Orkestar koncertjét. A világhírû együttes vendégjátéka viszont kirobbanó siker reményével kecsegtetett. Nem is alaptalanul.


A szabadtérre tervezett rendezvényt az idõjárás kiszámíthatatlansága miatt a Hevesi Sándor Mûvelõdési Házban tartották meg, ahol a pünkösdi hagyományok felélesztése céljából egész napos programokat tartottak. Ezek sorából némileg kilógott a Boban&Marko Markovic Orkestar koncertje, de párhuzamosságokat mégis levonhatunk. Míg a Pünkösd ünnepe a zsidó-keresztény vallásban a Szentlélek kiáradásának napjaként ismert, addig a szerbiai szuper csapat pünkösdi koncertjét, a zene kiáramlásának ünnepének tekinthetjük. Az Apostolok cselekedeteiben olvashatjuk: „Amikor pedig eljött a pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen, hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égbõl, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek.”

Nos, hát a színházteremben mindnyájan együtt voltunk. Mint egy alkalmi közösség együtt voltunk, kiesve a hétköznapok taposómalmából. Szélroham nem volt, viszont volt sodró lendületû balkáni folk-gipsy rock, réz és fafúvós, valamint ütõhangszerekre álmodva. Talán a legegyszerûbb volna azt mondani, hogy egy nagyon magas hõfokon és színvonalon elõadott világzenét hallottunk-oszt jónapot, de ez a zene olyan keveréke, elegye a hagyományos és a mai zenei stílusoknak, amit egy szóval nem lehet jellemezni. A Marko Markovic vezette együttes játéka szinte az elsõ pillanattól az utolsó másodpercig magával ragadta a közönséget, amely kitörõ ovációval fogadta az együttes mûsorát. A kiváló hangszeres tudás, a profizmus és a közönséggel való kommunikáció meghozta a borítékolható sikert. A telt házas koncert maradandó élményt nyújtott.
 

H.Gy.2015-05-25 12:25:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül