Ma 2021. 10 26.
Dömötör, Armand, Örs napja van.
Látogatók száma : 51127349    
Honlapkeszites

A Zala Szimfónikus Zenekar fellépése a Medgyaszay Házban

Május 29-én pénteken este 7 órakor Nagykanizsán, a Medgyaszay Házban lép fel a Zala Szimfonikus Zenekar.


Az együttes nagykanizsai, zalaegerszegi, keszthelyi, valamint a megye más településein tevékenykedõ muzsikusokból alakult. Elõször 3 éve hallhatta a publikum, és az idén is nagyszabású tavaszi koncertsorozattal lép a közönség elé. Elsõ koncertjét Zalaegerszegen, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben tartotta május 14-én, a városnapi programsorozat részeként. Egy héttel késõbb Õriszentpéteren, a Virágzás Napjai fesztivált nyitotta meg a zenekar. A nagykanizsai koncert után Keszthelyre, a Balaton Színházba látogatnak a muzsikusok, ahol június 5-én este hallhatja õket a közönség. A koncertet itt is a városnapi programsorozat részeként rendezik. Végül ismét Zalaegerszegen, a Dísz téren lesz hallható az együttes június 6-án este.

Az elsõ mûsorszámmal a 100 éve elhunyt Goldmark Károlyra emlékezik a zenekar, a Sába királynõje címû opera elõjátékának elõadásával. Goldmark keszthelyi születésû, zsidó származású, németajkú zeneszerzõ, aki ugyanakkor magyarságát soha nem tagadta meg. Róla kapta a nevét a keszthelyi mûvelõdési központ. A koncerten hallható lesz Smetana népszerû programzenéje, a Hazám címû szimfonikus ciklus második darabja, a Moldva. A mûben megjelenik, hogyan lesz két kis patakból gyönyörû folyó, hogyan zajlik vadászat a partja melletti erdõben, majd a folyó betér egy faluba, ahol éppen lakodalom zajlik, szemléli a holdfényben táncoló tündéreket, végül a Szent János vízesés után diadalmasan érkezik meg Prágába, a fellegvár lábaihoz. A Moldvát követõen a Smetana által felkarolt cseh zeneszerzõ, Antonín Dvoøák két szláv tánca lesz hallható az op. 46-os sorozatból. Két energikus, vidám darab, melyek méltán tették Amerikában is ismertté szerzõjüket. Végül Bizet Carmen címû operájának népszerû dallamai csendülnek fel a Zala Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában. A koncerten Pál János keszthelyi karmester vezényel, a koncertmester pedig Jakobovics Árpád nagykanizsai hegedûmûvész lesz.

Az esten fellép a szimfonikus zenekar tagjaiból álló Esztám ütõegyüttes is. Az együttes tagjai: a zalaegerszegi Takács Ferenc, a veszprémi Szerdahelyi Károly és a tapolcai Tóth Péter. Elõadásukban kortárs szerzõk mûvei lesznek hallhatóak. Elsõként ®ivkoviæ: Trio per uno címû alkotása csendül fel, ennek érdekessége, hogy hárman játszanak egy nagydobon, illetve néhány kiegészítõ hangszeren. Ezt Takács Ferenc Madarak tánca címû mûve követi. A darabot azokon a dallamjátszó ütõhangszereken - marimbán, vibrafonon, harangjátékon - adják elõ, melyet a szerzõ-elõadó Takács Ferenc maga készített. Végül felcsendül Reifeneder: Boxing Day címû mûve. Ennek a darabnak a megszólaltatásához a dobok dobozát használják az elõadók.

A koncert fõ támogatója Nagykanizsa Város Önkormányzata és az Emberi Erõforrások Minisztériuma- - tájékoztatta lapunkat Tóth László a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar Egyesület titkára.

Fotó: Simon Attila
 

Kanizsa2015-05-25 07:58:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül