Ma 2023. 9 26.
Jusztina, Kozma, Damján napja van.
Látogatók száma : 55982936    
Honlapkeszites

Szigorítják a földmûvelés ellenõrzését

Szigorítja a földmûvelés ellenõrzését a szaktárca, és szankcionálni fogja, ha a haszonbérlõk parlagon hagyják a földterületet - közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM).


A tájékoztatás szerint az FM vizsgálatot rendel el azon - szórványosnak tekinthetõ - esetekben, ahol a tárca értesülései szerint a gazdák nem tettek eleget mûvelési és gyommentesítési kötelezettségüknek.
Az agrártárca egyben felszólítja a földmûveseket az állami földhaszonbérletek szakszerû kezelésére és szerzõdésben vállalt kötelezettségeik teljesítésére.
A közleményben az FM visszautasítja az LMP azon állítását, miszerint a nemzeti tulajdonú területeken dolgozók célja nem a földmûvelés, hanem a területalapú támogatások felvétele lenne.
Hangsúlyozzák: a második és harmadik Orbán-kormány a családi gazdaságoknak kedvezett az állami földhaszonbérleti pályázatok alkalmával, és ennek jegyében - a szocialista korszakra jellemzõ 600 helyett - immár 7500-an jutottak mezõgazdasági munkalehetõséghez.
A szaktárca álláspontja szerint a haszonbérlõk zöme eleget tesz a haszonbérleti kontraktusban foglalt elõírásoknak. A tárca szankcionálni fogja azokat a haszonbérlõket, akik parlagon hagyják a földet - teszik hozzá.
A közlemény szerint néhány integrációban termelt, kései vetésû növényi kultúra kivételével lényegében befejezõdtek a tavaszi vetések Magyarországon.
 

MTI - Kanizsa2015-05-25 07:01:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül