Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55350614    
Honlapkeszites

Az összefogás, a felelõsségvállalás és az orvosi hitvallás ereje - Rekordot döntött Nagykanizsa a Richter Egészségvároson

Május 16-án, Nagykanizsán a Richter Egészségváros Programon több ezer ember tett egészségéért, segítve egyben a Kanizsai Dorottya Kórház eszközbeszerzését. A megelõzést szolgáló és az egészség megõrzésére nevelõ rendezvény elérte célját: a kanizsai lakosság kiemelt aktivitásának köszönhetõen rekordösszeg született, 7.457.300 forint került átadásra, így biztosan intézményi tulajdonba kerülhet a CT berendezés. A város, a kórház és a lakosság tudatos együttmûködésének köszönhetõen a Richter Egészségváros programsorozat 42. helyszínén az eddigi legmagasabb összeg került átadásra.


Rendkívüli összefogás jellemezi Nagykanizsa városát és lakóit, akik saját egészségük védelmében, valamint kórházuk érdekében már a rendezvény hivatalos megnyitásától kezdve aktívan részt vettek az egyes programelemeken. „Jelentõs nap elõtt állunk, hiszen olyan gondolatok fogalmazódnak meg Nagykanizsán, mint a felelõsségvállalás – amely gondolatvilágát a Richter gyógyszergyár hozta el, az összetartozás vagy a kollegáimtól és munkatársaimtól tapasztalt gyógyításba vetett orvosi hitvallás” – üdvözölte köszöntõ beszédében a program érkezését Dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház fõigazgató fõorvosa. Dénes Sándor polgármester köszöntõjében örömmel nyugtázta, hogy szép számban látogattak ki a lakosok és környékbeliek az Erzsébet térre és kezdték meg a szûrõvizsgálatokat, az egészség, mint legnagyobb kincsünk megõrzése érdekében.
Az Erzsébet téren felépített Egészségvárosban több mint kétezer szûrést végeztek el a szakemberek és az elõadásokon, tanácsadásokon is kiemelkedõen aktív volt a részvétel. A legtöbben koleszterinszintjüket, mintegy 450 fõ, és vérnyomásukat – több mint 500 fõ – mérették meg. A két vizsgálat különös jelentõséggel bír hazánkban, hiszen statisztikák szerint minden második ember szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg. A szûréseken résztvevõ lakosok csaknem 30 százalékánál mértek magas vérnyomást, a koleszterinszintje pedig minden harmadik embernek volt magas. Csontsûrûség mérésen 205-an vettek részt, a szakemberek 28 fõnél találtak csontritkulásra utaló, figyelmeztetõ jeleket. A betegség elsõsorban a nõket, illetve az 50-60 éves korosztályt érinti. A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának elsõ három leggyakoribb oka között szerepel. Az ingyenes – prosztata vizsgálatot 264-en keresték fel, jelentõs részük még sosem járt korábban PSA vizsgálaton. Az asztma szûrésen részt vettek közül 32 asztmás beteg kiszûrése történt. A nap folyamán véradásra is volt lehetõség, melyre 50 fõ jelentkezett. A kiszûrt résztvevõk azonnali tanácsadás keretében a kórház szakembereitõl közvetlenül tájékozódhattak a szükséges további lépésekrõl, teendõkrõl. Jelentõs eredmény, hogy olyan lakosokat is sikerült elérnie a programnak, akik eddig soha nem vettek részt szûrõvizsgálatokon. „Azt gondolom, a szûrés eredményeinek segítségével végre tisztában lehetünk azokkal a teendõkkel, amelyeket meg kell lépnünk. A programon kiszûrt problémákat a nagykanizsai kórházban az elsõtõl az utolsóig kezelni tudjuk, el tudunk látni, megelõzve a súlyos szövõdményeket.” – erõsítette meg a program létjogosultságát Dr. Brünner Szilveszter.
A szûrõvizsgálatok mellett a programhoz csatlakozott hírességekkel kötetlen, színes beszélgetések várták az érdeklõdõket, így Radványi Dorottya beszélgetõpartnere volt Rudolf Péter színmûvész, Béres Alexandra fitnesz világbajnok, Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok, valamint Kriston Andrea, a Kriston Intimtorna módszer kidolgozója. Krizsó Szilvia újságíró, mûsorvezetõ moderálásával zajlottak az ismeretterjesztõ elõadások és beszélgetések a Kanizsai Dorottya Kórház szakembereivel, akik a szûrõvizsgálatokhoz kapcsolódó témákban tájékoztatták a hallgatóságot.
A nap zárásaként Dr. Zalai Károly, a Richter Gedeon Nyrt. PR fõmunkatársa adta át Dr. Brünner Szilveszter fõigazgató fõorvosnak a Kanizsai Dorottya Kórházat megilletõ 7.457.300 forintos adományt, melybõl a kórház a CT berendezés intézményi tulajdonba kerülését fogja megvalósítani. Ezzel a kiemelkedõ eredménnyel Nagykanizsa a Richter Egészségváros programsorozat történetének eddigi legnagyobb támogatását gyûjtötte össze.2015-05-18 12:27:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül