Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55416129    
Honlapkeszites

Szerdáig lehet bevallani és befizetni az szja-t

Május 20-ig, szerdáig lehet bevallani és befizetni a személyi jövedelemadót (szja), és addig lehet rendelkezni az szja 1+1 százalékáról is. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az idén is közel 4,5 millió bevallást vár, amelybõl május 10-ig 1,727 millió érkezett meg, nagyjából annyi, mint tavaly ugyanebben az idõszakban (1,693 millió).


Érdemes használni a NAV honlapján elérhetõ általános nyomtatványkitöltõ programot, mert nemcsak segít a lehetõ legkevesebb hibával kitölteni a bevallást, hanem bizonyos adatokat elegendõ egyszer beírni és a program önállóan számol. A hibák közül a program pirossal jelöli a bevallás tartalmi hibáját, sárgával az összefüggésekre hívja fel a figyelmet, a kék pedig olyan súlyos hibát mutat, amellyel a bevallás érvénytelen. A többség egyébként az eddigi adatok szerint a számítógépes megoldást választotta, mindössze 240 ezren maradtak a hagyományos kézi kitöltésnél. A "söralátét-bevallást" idén eddig 26 ezernél is többen töltötték ki.
Május 20-a nemcsak a bevallás benyújtásának, hanem a személyi jövedelemadó megfizetésének is a határideje. A bevallási nyomtatványon a részletfizetés lehetõsége is választható - 150 ezer forintig 6 havi részlet kérhetõ -, ilyenkor az elsõ részletet kell május 20-áig megfizetni. Az adó átutalással és csekken is befizethetõ, az ügyfélszolgálatokon pedig bankkártyát is használhatnak az adózók. Utaláskor az adóazonosítót kell beírni a közlemény rovatba.
Akinek visszaigényelhetõ adója van, a bevallás fõlapján kell jeleznie, ha visszakéri az adót, és ez esetben meg kell adni az utaláshoz szükséges bankszámlaszámot vagy postai címet is. Ha az szja-bevallás hibátlan, a NAV a bevallás beérkezésétõl számított 30 napon belül visszafizeti az összeget.
Az szja 1+1 százalékáról is május 20-ig lehet rendelkezni, a támogatható szervezetek megtalálhatók a NAV honlapján. Az adózók tavaly mindössze a 23,2 milliárd forintos elvi keret 52,2 százalékát ajánlották fel. A "bennragadó" összeg az idei évtõl a Nemzeti Együttmûködési Alapba kerül, amelybõl pályázatokon keresztül igényelhetnek támogatást a civil szervezetek.
A személyijövedelemadó-bevallás május 20-i határidejéig a NAV központi ügyfélszolgálatai rendkívüli nyitva tartással várják az adózókat. Az szja-bevalláshoz szükséges információkról a NAV általános tájékoztató rendszerében is érdeklõdhetnek az ügyfelek a 06-40/42-42-42-es számon. A hívásokat szintén a szokásosnál hosszabb nyitva tartással várják, hétfõtõl szerdáig 8.30 és 18.00 óra között.

 

MTI - Kanizsa2015-05-18 06:09:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül