Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55407996    
Honlapkeszites

Fekete György: a nemesség ma a belsõ értékek megnyilvánulása

Ma a nemesség a belsõ értékek, a jogi, politikai, gazdasági, mûvészeti tudás megnyilvánulásából áll, ez emel nagyra egy várost - fogalmazta meg a Magyar Mûvészeti Akadémia (MMA) elnöke pénteken Zalaegerszegen, Farkas György szobrászmûvész Zalai nemes címû alkotásának avatásán.


A zalaegerszegi születésû Fekete György, a város díszpolgára, a Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá nyilvánításának 130. évfordulójához kapcsolódó rendezvényen méltatta a szobrot és a várost.
Kifejtette: ma már a nemességet "nem papírok, nem birtokok, nem szántóföldek holdjainak száma határozza meg", hanem a "belsõ nemesség", ami belülrõl megnyilvánul. Az a jogi, politikai, gazdasági, mûvészeti tudás, ami egy várost nagyra emel.
Az MMA elnöke azt mondta, Karácsony Sándor az 1960-as évek végén írt arról, hogy ha Európában egy függõleges vonalat húzunk Koppenhágától Athénig, akkor ettõl a képzeletbeli vonaltól balra egy "rendszercentrikus, szabályszerû" Európa van, jobbra pedig egy "személycentrikus világ". Míg Európában általában a történelemben rend, szabályok uralkodtak, az ipar, a kereskedelem, az állam, a katonaság szabályszerûen mûködött, addig Kelet-Európában és Ázsiában olyan világ van, ahol "személyiségekre van szükség, ahol remek vezetõkre van szükség", akik mindig többet tesznek, mint amire képesek, mert nekik egy "európai egyensúlyi helyzetet" kell helyreállítani a történelemben - tette hozzá.
Farkas Ferenc szobrászmûvésznek a Dísz téren elhelyezett, egészalakos köztéri mûvérõl szólva Fekete György úgy fogalmazott: az "nem valami elvont, absztrakt, nehezen érthetõ és magyarázatra szoruló" alkotás, hanem olyan szobor, "ami mellé oda lehet ülni, amelyik elkezd mesélni, beszélni, felidézni a történelmi emlékeinket". Jó helyen van, jó irányba tekint és gyarapítja a város képzõmûvészeti értékeit.
Az MMA elnöke azt mondta: a városnak jövõje van, remek polgárai, olyanok, akik "szolgálatra képesek és alkalmasak" - tette hozzá.
Fotó: egerszeginfo.hu
 

MTI - Kanizsa2015-05-16 08:57:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül