Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55357404    
Honlapkeszites

Kanizsai Pünkösdölõ – a hagyományok jegyében

Hagyományteremtõ szándékkal, elsõ alkalommal szervezi meg Kanizsai Pünkösdölõ elnevezésû szabadtéri rendezvényét Pünkösd vasárnap a Kanizsai Kulturális Központ. A kulturális eseménysorozat a Széchenyi téren, a Hevesi Sándor Mûvelõdési Központ környékén zajlik majd.


A rendezvény részleteirõl Kovácsné Mikola Mária, a KKK igazgatója tartott sajtótájékoztatót. A kezdeményezés alapjául az ünnep szakrális és népi kulturális gyökerei szolgálnak, a különbözõ, még fellelhetõ egyházi és népszokások felelevenítése céljából. Megadják a módját, kérnek rá egyházi áldást is – mondta. – A programsorozat május 24-én délután 15 órakor a polgármester pünkösdi köszöntõjével kezdõdik az Erzsébet téren, majd onnan a néptáncosok, népdalkörök, hagyományõrzõ csoportok énekszóval a Felsõtemplom plébániaépületéhez vonulnak, ahol Szûcs Imre esperes fogadja a pünkösdölõket. A népi kulturális mûsorok, a színpadi produkciók sorozata a HSMK melletti két szabadtéri színpadon veszi kezdetét. Fellépnek: 16 órától a Kanizsai Horvát Tamburások, a Zalagyöngyye Táncegyüttes, az Árvácska Dalkör, a Rezedák Hagyományõrzõ Dalkör – Bajcsa, valamint a Kanizsa Táncegyüttes. 18 órától a szerb Boban Markovics Orkestar 15 zenésze ad nagyszabású koncertet. Az igazgatónõ úgy fogalmazott, a késõbbiekben nem zárkóznak el attól, hogy akár két-három naposra bõvüljön a Kanizsai Pünkösdölõ.
Tóth István, a Móricz Zsigmond Mûvelõdési Ház intézményvezetõje, egyben a Zalagyöngye Táncegyüttes mûvészeti vezetõje az elhangzottakhoz hozzáfûzte: táncosai egy régi falusi hagyományt felelevenítve, május 1-re virradóra májusfát állítottak az intézmény északi oldalán lévõ füves területen. A 18 méteres lucfenyõt – melyet a Zalaerdõ Zrt. ajándékozott ez alkalomra – 20 órától táncolják ki. Összeállítottak egy hagyományos pünkösdölõ mûsort is, melynek felelevenítésével kezdõdik a fesztivál.
A Kanizsai Pünkösdölõt éjfélkor utcabál zárja a Fantázia Zenekar közremûködésével.
A kiegészítõ programok között kirakodóvásár, népi körhinta és kézmûves játszóház várja a látogatókat. A rendezvény fõ támogatója az önkormányzat.

B.E.2015-05-15 03:55:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül