Ma 2023. 3 29.
Auguszta, Bertold napja van.
Látogatók száma : 54795629    
Honlapkeszites

Sárkányokra fel!

Bõ három hét múlva, június 5-6-án ismét sárkányok lepik el a Csónakázó-tavat, az immár hetedik alkalommal megrendezendõ, roadshow jellegû sárkányhajó-bajnokságon. Az elõkészületek, szervezési munkálatok lassan célegyenesbe érnek, a futamokra jelentkezni pedig már javában lehet.


Minderrõl sajtótájékoztatón számoltak be a szervezõk. Sári Nándor, a Kanizsa Kajak-Kenu Klub elnöke a rendezvény tematikájának ismertetése kapcsán elmondta, a bajnokság elsõ napján – június 5-én, pénteken, 10-13 óráig – az iskolás csapatok szállnak vízre, míg másnap, szombaton, a felnõttek uralják majd a vizet, a fél tíztõl kezdõdõ megmérettetéseken. Így lesz ez egészen délután fél ötig. Az eredményhirdetést pedig ezt követõen tartják majd.
A mesteredzõ szólt arról is, hogy a Kajak-Kenu Szövetség – idén is – szponzorálja a versenyt, az anyagi támogatáson túl négy, 22 fõs és kettõ, 12 fõs hajót bocsájt a versenyzõk rendelkezésére.
- Június elsején a hajók már a verseny helyszínén lesznek, ezáltal lehetõségük nyílik az induló csapatoknak elõzetes edzésekre. Azonban ehhez idõpont egyeztetés szükséges. Az érdeklõdõk a 30-9503-938-as és a 30-8524-530-as telefonszámokon tehetik meg mindezt – összegezte Sári Nándor.
Ami pedig a versenykörülményeket illeti, ennek kapcsán kiemelte: a tavalyinál is színvonalasabb, tartósabb és fixebb pályát építenek ki a Csótón, amit június végén, egy újabb versenyen, az Országos Eszkimó-Indián Bajnokságon az egész fiatal generáció is élesben tesztel.

- Ugyan a Magyar Kajak-Kenu Szövetség versenyprogramjában megtalálható a 7. kanizsai Sárkányhajó Bajnokság, ám az eddigi évektõl eltérõen nem magyar bajnoki futamként van nyilvántartva a rangadó. A szövetség létrehozta a roadshow rendszert, jelen verseny pedig - ezúttal profi csapatokat nélkülözve – szabadidõ-sportolóknak, tehát cégeknek, baráti társaságoknak lesz életre hívva – fogalmazott Varga Péter, a bajnokság szakmai koordinátora.
Nem ez az egyedüli nóvum a verseny tekintetében. Változtak némely tekintetben a kategóriák is. A felnõttek 3 kategóriában indulhatnak. A 20 fõs mix kategóriában, 12 férfi és minimum 8 nõi versenyzõvel. A kisebb, 10+2-es hajóban, a 10 fõs mix – kategóriában 6 férfi és 4 nõ lapátolhat. A nyílt kategória pedig két részre osztott: a hölgyek és az urak külön húzzák az evezõt, 10-10 fõvel a 200 méteres pályán.
A jövõ nemzedék esetében maradt a hagyományos felállás. Az általános iskolások közül a 7-8. osztályosok és az 5-6 osztályosok külön-külön mérettetnek meg. A középiskolások 12 fiú és 8 lány párosításban evezhetnek. Dobost, kormányost idén is biztosítanak az induló csapatoknak, a versenybírák pedig a Magyar Kajak-Kenu Szövetségtõl érkeznek.
- A bajnokságra nevezni már javában lehet: az eddigiekhez hasonlóan a kanizsai Tourinform irodában lehet, június elseje 16 óráig, 1000 Ft/fõ nevezési díj befizetésével. Vagy e-mail-en is regisztrálhatnak, ez esetben banki befizetés a feltétele az indulásnak - taglalta Varga Péter.
A sajtótájékoztatón elhangzott, a bajnokság ünnepélyes megnyitóját – a tókoszorúzással egybekötve – a rendezvény másnapján, szombaton 9 órától tartják.
A szervezõk részérõl Magyar Ferenc, a Kanizsa Turizmusáért Egyesület elnöke a kísérõprogramokat ismertette.
- Helyi fellépõk, mûvészeti-kulturális csoportok szórakoztatják színvonalas mûsorokkal a bajnokság résztvevõit és a rendezvényre látogatókat. Természetesen idén is lesznek gasztrostandok, a vendéglátás tehát biztosított lesz, sõt, szabadtéri fõzésre is nyílik lehetõsége a csapatoknak – mondta Magyar Ferenc.
Ahogy azt is, esõs nap esetén is megtartják a bajnokságot, pusztán rendkívüli idõjárás – nagy vihar – esetén dönthetnek az elnapolás mellett.


Szabó Zsófi2015-05-14 06:43:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül