Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55337822    
Honlapkeszites

Újabb névadási harc Kovásznán

Folytatódik a névadási vita Kovásznán: miután magyar öszszefogással sikerült elérni, hogy a Dr. Benedek Géza Szív- és Érrendszeri Rehabilitációs Kórház visszakapja eredeti nevét, a Justinian Teculescu Egyesület most azt próbálja megakadályozni, hogy a mûvelõdési központot Ignácz Rózsáról nevezzék el - írja a Krónika Online.


A román civil szervezet a polgármesteri hivatalhoz intézett beadványban tiltakozott a „keresztelõ" ellen, arra hivatkozva, hogy a névadás feszültséget szít a fürdõváros román és magyar lakói között. Úgy vélik, továbbra is egyszerûen csak Mûvelõdési Központnak kellene hívni a városi mûvelõdési ház keretében mûködõ intézményt, hiszen így a település minden lakója magáénak érezheti.

A felhíváshoz csatlakozott a Ioan Lãcãtuºu nevével fémjelzett Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma is, rámutatva: vagy nem adnak nevet a kulturális intézménynek, vagy pedig csak kettõs név elfogadható, egy román és egy magyar személyiségé.

Thiesz János, Kovászna polgármestere a Krónikának elmondta, hogy az önkormányzat e havi ülésén tûzik napirendre az RMDSZ-frakció által javasolt névadást. „Megyünk elõre, aztán majd kiderül, hogyan szavaz az önkormányzat" – fogalmazott az elöljáró. Rámutatott, véleménye szerint nem errõl kellene vitázni, hiszen rengeteg munkálat van folyamatban a fürdõvárosban, a város vezetõségének inkább azokkal kellene törõdnie.

Tamás Sándor, a háromszéki RMDSZ elnöke a szívkórház keresztelõje kapcsán bejelentette, hogy a kovásznai magyar és román közösség képviselõi megegyeztek abban, hogy a sportcsarnokot Iordan Popicã sporttanárról nevezik el, a mûvelõdési házat pedig Ignácz Rózsa Kovásznán született színésznõrõl, íróról és mûfordítóról.

„A román neveknek is van helyük, de olyan személyiségeket kell javasolni, akik alkottak valamit, Iordan Popicã tanárt például mindenki tisztelte" – fogalmazott akkor Tamás Sándor. Az 1909-ben Kovásznán született Ignácz Rózsa egyébként román nyelvbõl fordított. A helyi RMDSZ-frakció névadásra vonatkozó javaslatát a prefektúra keretében mûködõ megyei névadó bizottságnak is jóvá kell hagynia.

 

Bíró Blanka/Krónika2015-05-13 12:52:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül